ile na rezerwie

Wszystkie inne tematy dotyczące danego modelu
ODPOWIEDZ
pacyfa
Obserwatorek
Posty: 32
Rejestracja: 23 paź 2016, o 12:55
Imię: Jarek
Chevi: epica
Lokalizacja: Kłaj
Kontakt:

ile na rezerwie

Post autor: pacyfa » 7 lis 2016, o 19:27

pytanie do użytkowników którzy posiadają auto dłuzej niż ja, ile faktycznie przjedzie sie kilometrow gdy zacznie świecić kontrolka? troche dziwne jak dla mnie sa wskazania komputera

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9709
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: ile na rezerwie

Post autor: wszim » 7 lis 2016, o 21:18

A jak myślisz, jak szeroka rzesza użytkowników tak bardzo popularnego modelu w Polsce testuje pojemność baku "do odcięcia"? :D

Awatar użytkownika
Wesley
Profesjonalista
Posty: 750
Rejestracja: 29 cze 2015, o 10:31
Imię: Piotrek
Chevi: Epica 2.0 + gazownia
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: ile na rezerwie

Post autor: Wesley » 7 lis 2016, o 22:46

Ja zawsze dolewam jak mam mniej niż 1/4. Nigdy nie wpadłem na pomysł sprawdzenia :) A na wskazania komputera w ogóle nie patrzę. Osobiście ni znam nikogo (niezależnie od marki samochodu), który potwierdziłby poprawność wskazań komputera :)

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Administrator Junior
Posty: 7378
Rejestracja: 20 sie 2013, o 11:17
Imię: Andrzej
Chevi: Lacetti 1.6 SW
Lokalizacja: WX
Kontakt:

Re: ile na rezerwie

Post autor: XaRaDaS » 7 lis 2016, o 23:00

Ja tam nie raz jeździłem do zaświecenie i zawsze mnie ono denerwuje, jak tylko zaczyna się podświetlać to jadę na stację.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

pacyfa
Obserwatorek
Posty: 32
Rejestracja: 23 paź 2016, o 12:55
Imię: Jarek
Chevi: epica
Lokalizacja: Kłaj
Kontakt:

Re: ile na rezerwie

Post autor: pacyfa » 8 lis 2016, o 20:50

no dokładnie tak tylko że gdy zaswieci, komputer pokazuje mi jeszcze 100km do tankowania, ile z tego prawdy, nie chodzi mi o wysuszenie baku do zera ale jakąś specyfikacje auto chyba ma, uszczypliwe komentarze raczej mozna wsadzić sobie w kieszeń.

pacyfa
Obserwatorek
Posty: 32
Rejestracja: 23 paź 2016, o 12:55
Imię: Jarek
Chevi: epica
Lokalizacja: Kłaj
Kontakt:

Re: ile na rezerwie

Post autor: pacyfa » 8 lis 2016, o 20:53

Wesley pisze:Ja zawsze dolewam jak mam mniej niż 1/4. Nigdy nie wpadłem na pomysł sprawdzenia :) A na wskazania komputera w ogóle nie patrzę. Osobiście ni znam nikogo (niezależnie od marki samochodu), który potwierdziłby poprawność wskazań komputera :)
. przyjacielu wieloma autami się raczyłem w swojej kadencji i powiem ci że całkiem sporo nie przekłamuje, zwłaszcza z mojego doświadczenia chryslery pokazują dokladnie to co masz w baku

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9709
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: ile na rezerwie

Post autor: wszim » 8 lis 2016, o 21:27

Sprawdziłeś to w jaki sposób?

Awatar użytkownika
wojbur
Wymiatacz
Posty: 2373
Rejestracja: 14 wrz 2013, o 21:50
Imię: Wojtek
Chevi: Aveo
Lokalizacja: SPS
Kontakt:

Re: ile na rezerwie

Post autor: wojbur » 8 lis 2016, o 22:30

Kiedyś sprawdzaliśmy w focusie służbowym, zajechał 12 km dalej niż zapowiadał :D W dodatku po dolaniu ON z kanistra odpalił, pojechał i do końca leasingu śmigał bezproblemowo.

Awatar użytkownika
Wesley
Profesjonalista
Posty: 750
Rejestracja: 29 cze 2015, o 10:31
Imię: Piotrek
Chevi: Epica 2.0 + gazownia
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: ile na rezerwie

Post autor: Wesley » 8 lis 2016, o 22:35

pacyfa pisze:uszczypliwe komentarze raczej mozna wsadzić sobie w kieszeń.
Do mnie pijesz? Wrzuć na luz, żadnej uszczypliwości w jakimkolwiek komentarzu się nie dopatrzyłem 8-)
pacyfa pisze:przyjacielu wieloma autami się raczyłem w swojej kadencji i powiem ci że całkiem sporo nie przekłamuje, zwłaszcza z mojego doświadczenia chryslery pokazują dokladnie to co masz w baku
Ja mam odwrotne doświadczenia i o czym to świadczy? :)

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9709
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: ile na rezerwie

Post autor: wszim » 8 lis 2016, o 22:40

Jak dla mnie normalne jest, bo system działa na predykcji bazując na średnim dotychczasowym spalaniu. A to z natury nie może być dokładne. :tak: Jeżli pokazuje zasięg 100km tzn że zależnie do warunków dalszej podróży równie dobrze może to być zasięg 120km jak i 60km. Im bliżej do końca tym to wskazanie bardziej należy traktować jak gadżet a coraz mniej jak prawdę.

michal2209
Obserwatorek
Posty: 21
Rejestracja: 10 paź 2016, o 12:25
Imię: Michał
Chevi: Epica
Lokalizacja: Ząbki
Kontakt:

Re: ile na rezerwie

Post autor: michal2209 » 4 sty 2017, o 10:54

Jest to wiedza całkowicie zbędna. Jeśli z samochodu korzysta więcej osób to należy przyjąć, że zapalenie się kontrolki oznacza pusty bak i problem z głowy. Wysuszenie baku diesla nie jest dobrym pomysłem bo trzeba pamiętać o odpowietrzeniu układu po takim zabiegu. Moje auto pali od ok 5 litrów w trasie przy ekonomicznej jeździe, a w korku pali nawet 10 litrów ON(VCDI 2.0 Automat). obliczałem to na podstawie tankowania do pełna, bo komputer pokazuje jak ja to nazywam spalanie w ostatnim czasie. Np. jadę w korku 1h to pokazuje 8-10, wyjadę na trasę i przejadę z 40km spalanie pokazuje 5-6, potem przejadę z 20km z prędkością 80km/h to pokaże nawet 4,9.
Na długim odcinku ok 3319km średnie realne spalanie liczone metodą na tankowanie do pełna wyszło 6,7.
Klimatyzacja była włączona cały czas 5 osób + bagaże, dystans został pokonany w ok 38h z czego ok 12h to stanie w korku.

PS. odpowiedź na pytanie z tematu wątku: aż paliwo się skończy.
Załączniki
spalanko.jpg
Rekord Mojej Małżonki - Jazda w cieniu tira ze stałą prędkością 80km/h przez jakieś 40 min
spalanko.jpg (669.12 KiB) Przejrzano 324 razy

Awatar użytkownika
wojbur
Wymiatacz
Posty: 2373
Rejestracja: 14 wrz 2013, o 21:50
Imię: Wojtek
Chevi: Aveo
Lokalizacja: SPS
Kontakt:

Re: ile na rezerwie

Post autor: wojbur » 4 sty 2017, o 11:03

Nie mówcie mi o jeżdzie na rezerwie... W nocy miałem pobudkę bo znajomy się przeliczył - w bmw e39 3.0D komp mu pokazywał że ma do przejechanie jeszcze "aż 56 km" a tu lipa - przejechał całe 3 km... Jazda w tych warunkach które były w nocy z powodu czyjejś głupoty nie jest tym o czym marzyłem...

Awatar użytkownika
huri_khan
Administrator
Posty: 3844
Rejestracja: 9 sie 2013, o 09:29
Imię: Robert
Chevi: Cruze 1,8 LT + LPG
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: ile na rezerwie

Post autor: huri_khan » 4 sty 2017, o 17:18

Jak zapali sie rezerwa to możesz w większości samochodów przejechać 100km. Więc ile jeździł na tej rezerwie ?
Wolę mieć jedno polubienie w realnym świecie niż kilka tysięcy polubień w wirtualnym.

lukaszbozyk
Aktywny
Posty: 53
Rejestracja: 6 paź 2016, o 16:46
Imię: Łukasz
Chevi: Epica 2.0 D
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: ile na rezerwie

Post autor: lukaszbozyk » 25 sty 2017, o 23:51

Mi pokazywał od zapalenia 114 a stanął po 70km:)

Awatar użytkownika
wojbur
Wymiatacz
Posty: 2373
Rejestracja: 14 wrz 2013, o 21:50
Imię: Wojtek
Chevi: Aveo
Lokalizacja: SPS
Kontakt:

Re: ile na rezerwie

Post autor: wojbur » 25 sty 2017, o 23:53

huri_khan pisze:Jak zapali sie rezerwa to możesz w większości samochodów przejechać 100km. Więc ile jeździł na tej rezerwie ?

Twierdzi, że raptem kilkanaście kilometrów, ja twierdzę że wcześniej nie zauważył świecącej się rezerwy :D)

bmarcin82
Obserwatorek
Posty: 31
Rejestracja: 1 lut 2016, o 23:13
Imię: Marcin
Chevi: Epica
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: ile na rezerwie

Post autor: bmarcin82 » 13 lut 2017, o 22:55

Myślę ze jak ostatecznie przyjmie się 50km na rezerwie to będzie git.
Nie uśmiechałoby mi się wciągać fusów z baku ;)

Awatar użytkownika
KonradMaster
Stały bywalec
Posty: 265
Rejestracja: 6 lip 2016, o 11:14
Imię: Konrad
Chevi: Epica 2.0 VCDI
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

Re: ile na rezerwie

Post autor: KonradMaster » 4 kwie 2017, o 12:48

Kiedy kupiłem moją Epicę w Starogardzie Gdański, miałem do przejechania ponad 300 km do domu. Byłem pierwszy raz w życiu w tej miejscowości, więc zatankowałem na pierwszej lepszej stacji typu "krzak" tak, żeby starczyło mi na dojazd do Łodzi w celu zatankowania gdzieś na stacji bardziej markowej... Droga przebiegała przez autostradę A1, więc była okazja, żeby auto przetestować :twisted: przez co spalanie wyszło sporo większe niż zakładałem. Już kilkadziesiąt minut po zakupie przeżyłem mały horror, ponieważ przy zjeździe z A1, a właściwie to już z A2 w Strykowie (jeszcze wtedy odcinek na Piotrków Tryb. nie był otwarty) był standardowo niezły korek... W Epice, komputer pokazuje zasięg z dokładnością do jednego kilometra, jeśli spadnie on poniżej 50 km to wtedy zaczynają mrugać 3 kreski. Od pierwszego "zamrugania" przejechałem na tych mrugających kreskach ponad 20 km, z czego jakieś 4 km było stania w korku :nerwy Na szczęście w moim przypadku komputer mnie nie oszukał i zdążyłem dojechać do stacji "Artus" w Sosnowcu (tym "Strykowskim"), i zatankowałem do pełna. Od tamtej pory jak zapali mi się "żyd" to od razu szukam stacji, żeby zatankować i się niepotrzebnie nie stresować ;)
Pozdrawiam,
KonradMaster
Jest:
Chevrolet Epica 2.0 VCDI 150KM 320NM 2007r. -> CT 180KM 370NM
Było:
Daewoo Nubira II 2.0 D-TEC 133KM 184NM 2000r. + LPG
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Epica Ogólnie o modelu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość