orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i klony)

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9622
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 2 paź 2017, o 12:10

W UE tak, jak najbardziej i to był właśnie ten moment od kiedy onlineowe aplikacje rozkwitają. Ma to znaczenie zwłaszcza dla osób z obszarów przygranicza, jak ja, które często za granicę się wypuszczają lub poruszają się w ich pobliżu łapiąc zagraniczne BTSy. Granicy niby nie było ale z telefonami trzeba było uważać. No ale poza UE lepiej nie ryzykować. Ceny pakietówki roamingowej w takiej Albani mogą wysuszyć porfel nieświadomego.

Awatar użytkownika
Regulus
Moderator
Posty: 3494
Rejestracja: 22 mar 2014, o 20:51
Imię: Andrzej
Chevi: Cruze, Spark
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: Regulus » 2 paź 2017, o 12:38

W Serbii nielepiej :( jakieś chore sumy.
Cruze 1.8 LS+ LPG, Spark 1.0 LS LPG

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9622
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 3 paź 2017, o 22:41

huri_khan pisze:Wojtku co do problemów z aplikacją to najlepiej zgłaszać na forum
https://www.waze.com/forum/viewforum.php?f=73
Poza UE też nawiguj online bo ceny pakietów są już bardzo niskie, w czerwcu zmieniły się przepisy. Przed wakacjami podszedłem do operatora zapytać się co się zmieniło i okazało się że w UE mam chyba 2GB.
Dziś zrobiłem testa przez Polska-Słowacja-Węgry. No i z tym roamingiem pakietowym jest jakaś kiszka. Przez Polskę Waze chodzi jak złoto. Niestety za granicą co chwilę pokazany jest komunikat "szukam sieci" choć w telefonie sieć jest na full i działa internet. Waze na szczęście robi preloading wybranej trasy i nawet bez sieci prowadzi po ścieżce ale nie ładuje alternatyw no i nie jest online. Czasami pomagało wyłączenie i ponowne włączenie. Potem przez kilkadziesiąt km było git nawet powiadomienia o radarowcach działają. W drodze powrotnej znowu wyskoczył komunikat "szukam sieci" i tak sobie tkwił i mapa była tylko ograniczona do wyznaczonej wcześniej trasy. Sądziłem już, że to syf Waze ale nagle w momencie przejechania do Polski i złapania polskiej sieci odżyła. O co chodzi? :ocochodzi:

Awatar użytkownika
AdamT
Profesjonalista
Posty: 683
Rejestracja: 4 sie 2013, o 09:30
Imię: Adam
Chevi: Octavia III FL
Lokalizacja: SRC
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: AdamT » 3 paź 2017, o 23:51

Ja jechałem trasą Bułgaria - Rumunia - Węgry - Słowacja - Polska i takich problemów nie miałem. Sieć Orange. Jak raz włączyłem hotspot na telefonie tak nie musiałem nic ruszać.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
Skoda Octavia III FL 1.4TSI 150KM Style + to i tamto ;)
był Cruze 1.6 HB LT+ Premium, Samsung Galaxy Tab 2 7" on-board

Awatar użytkownika
huri_khan
Administrator
Posty: 3829
Rejestracja: 9 sie 2013, o 09:29
Imię: Robert
Chevi: Cruze 1,8 LT + LPG
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: huri_khan » 3 paź 2017, o 23:59

Ja zauważyłem,że Waze nie lubi jak gubimy zasięg lub jak mamy "słaby" internet.
Wolę mieć jedno polubienie w realnym świecie niż kilka tysięcy polubień w wirtualnym.

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9622
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 4 paź 2017, o 08:50

No to jest wada. Z GM takich kaprysów nie miewałem. :( A taki piękny amerykancki był.

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9622
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 6 paź 2017, o 14:05

Dlaczego jest podwójna cewka?

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: barus » 6 paź 2017, o 20:36

Jeśli chodzi o przekaźnik z podwójną cewką to nie wiem czy pytasz po co taki akurat zastosowano, czy chodzi ci o coś innego :ocochodzi:


Wygospodarowałem trochę czasu i pomierzyłem dokładnie obwody bezpieczników F4 i F5 w różnej konfiguracji radia, u mnie jest brak bezpiecznika F1.

Prądy pojawiające się na obwodzie bezpiecznika F4:

Postój samochodu pobór prądu wynosi 2,92 mA, po wciśnięciu przycisku na konsoli zał./wył. radio prąd ten wzrośnie do 3,32 mA i tak już pozostaje niezależnie od upływu czasu dopóki nie otworzę na chwilę drzwi. Gdy otworze drzwi to prąd wzrasta do wartości 65 mA a po zamknięciu po chwili wraca do wartości 2,92 mA i tak pozostaje.
Przy kluczyku w pierwszej pozycji prąd wynosi około 1,8 A, to zależy od głośności radia, gdy wyłączymy/uśpimy radio wyłącznikiem na konsoli prąd maleje do 1,25A. Przy załączeniu radia bez kluczyka w stacyjce, ja mam taką możliwość, prąd wynosi około 1,3A a przy uśpieniu 0,65 A.

Prądy w obwodzie bezpiecznika F5:

Postój samochodu pobór prądu wynosi 0,52 mA, przy wciśnięciu przycisku na konsoli zał./wył. radio prąd wzrasta na chwilę do wartości 3,9 mA i po chwili wraca do 0,52 mA.
Przy otwarciu drzwi prąd wzrasta do 110 mA po zamknięciu ze zwłoką wraca do wartości 0,52 mA.
Przy pozycji kluczyka w pierwszej pozycji prąd wynosi 110 mA niezależnie od tego czy radio załączone, czy wyłączone/uśpione przy pomocy wyłącznika na konsoli.
Z tego wniosek jest taki, iż przyciskając wyłącznik radia na konsoli bez kluczyka w stacyjce, radio przekazuje sygnał załączenia dalej, który z jakiegoś powodu nie dociera do BCM, aby go pobudzić :zastanawiasie:

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9622
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 6 paź 2017, o 20:52

Barus zwracam honor. Cała moja teoria legła w gruzach. Dziś pomierzyłem sobie napięcie na bezpiecznikach F4 i F5 - NIE ZANIKA. MBC nie rozłącza zasilania radia, w takim razie nie wiem do czego jest ten przekaźnik, ale po 10 minutach cały czas jest tam napięcie. Nie wiem więc teraz co ja zmierzyłem, czy napięcie na dekoderze faktycznie znikało czy mój pomiar był trefny np coś mi nie zakontaktowało, czy to napięcie było z innego źrodła :ocochodzi: . Wysnuwam wiec kolejną teorię, mimo że napięcie na F4 i F5 było cały czas to i tak S160 uruchamiał się od zera. Znaczy coś spowodowało wygaszenie mu napięcia lub system się sam zamyka automatycznie po 10min, a może radio wewnątrz ma jakiś dodatkowy automat? Niestety bez wyprucia wszystkiego i wyciągnięcia stacji na zewnątrz nie jestem w stanie tego zbadać, a do kolejnego prucia konsoli nie palę się. Żal mi plastikow. Szkoda, bo miałem taki piękny pomysł przedłużenia życia S160, już nawet kupiłem przekaźnik programowany a tu kiszka. :( Chyba się skupię na zrootowaniu tego barachła.

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: barus » 6 paź 2017, o 21:13

Na pewno moje radio ma wewnętrzny niezależny układ podtrzymujący czas uśpienia radia, czyli 0, 10, 30 i 60 min. Sądzę, że u ciebie ten czas jest stały, 10 min. Faktycznie, bez zmiany softu nic nie da się zrobić. Chyba, że wykorzystasz przekaźnik czasowy do podtrzymania napięcia sterującego ACC i ręcznie wyłączając/usypiając radio z konsoli przed wyjściem z samochodu :zastanawiasie:

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9622
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 7 paź 2017, o 08:23

barus pisze:Jeśli chodzi o przekaźnik z podwójną cewką to nie wiem czy pytasz po co taki akurat zastosowano
Tak, do czego w tym przypadku takie rozwiązanie, masz pomysł? I skąd wynika, że jest dwucewkowy, ze schematu nie widzę. No i do czego w takim razie on służy? Może dopiero gdy napięcie na akumulatorze spadnie poniżej ustalonego progu to rozłącza :zastanawiasie: Taki awaryjny, zapobiegający głębokiemu rozładowaniu akumulatora gdyby użyszkodnik podpiął system nie przechodzący w standby?

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: barus » 7 paź 2017, o 12:56

wszim pisze: ... I skąd wynika, że jest dwucewkowy, ze schematu nie widzę.
Jak nie widzisz ;)
chevrolet-cruze 354.jpg
chevrolet-cruze 354.jpg (332.42 KiB) Przejrzano 167 razy
wszim pisze: ... do czego w tym przypadku takie rozwiązanie, masz pomysł?.
Chodzi o oszczędność energii :zastanawiasie:
Logika podpowiada mi, że jest to przekaźnik bistabilny dwucewkowy, dwustanowy (styki przełączające), który pobiera energię tylko przy zmianie stanu położenia styków.
Chwilowe podanie napięcia na jedną cewkę powoduje załączenie odpowiednich styków, natomiast chwilowe podanie napięcia na drugą cewkę powoduje rozłączenie styków (reset).
Nie widomo też czy przekaźnik nie wyłącza tych obwodów w układzie z fabrycznym radiem :zastanawiasie: Sprawdzę to, bo na pewno będę jeszcze demontował chińczyka. Nie wykluczam tez jeszcze innych funkcji tego przekaźnika np. tych które opisałeś.

BTW
Wnoszę poprawkę :) Styk przekaźnika nie jest przełączający, tak jak to wyżej napisałem.

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9622
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 7 paź 2017, o 13:10

Aaaa, na tym schemacie teraz widzę :tak: . To co napisałeś ma sens. Może dziś po pracy pomierzę też prądy swojego sprzętu, wczoraj było już zbyt ciemno i nie miałem pod ręką adapterka, który by można wpiąć w gniazdo bezpieczników i zmierzyć prądy. Trochę jestem markotny, że nie udało mi się prosto zrealizować tych dwóch modów tj. możliwości sterowania z konsoli po wyciągnięciu kluczyka oraz przedłużenia aktywnego życia systemu (w sleepie). Ale może coś jeszcze wydumam/wydumamy.
Spróbuję się skontaktować z gościem od Kotixa, może kupię od niego obraz kompilacji, przy okazji zrootuję androida i może gość coś podpowie mi o konstrukcji samego S160 i trybach przechodzenia w sleep/standby.

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: barus » 7 paź 2017, o 13:22

Ze sterowaniem zdalnym bez kluczyka chyba będzie ciężko. Ja się jeszcze nie poddaję i m.in. po to będę demontował radio. Jeśli chodzi o przedłużenie podtrzymania twojego radia w uśpieniu, to myślę, że trzeba by było rozbebeszyć radio i odnaleźć punkt odłączający zasilanie, może MOSFET, może przekaźnik i doprowadzić dodatkowy przewód zasilający z przekaźnika czasowego :zastanawiasie:

BTW
Jeśli chodzi o dwie cewki, to nie ma żadnego znaczenia zastosowany styk, przełączający czy załączający. Nadal chodzi o oszczędność energii.
Cewki przekaźnika nadal działają identycznie, tak jak to opisałem wyżej.

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9622
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 7 paź 2017, o 13:32

Barus ja się też nie poddaję. Jedynym problemem jest tylko dostęp do radia. Gdyby nie to, już dawno byłoby rozebrane a tak to teoretyzuję żeby się przygotować i zdobyć jak najwięcej informacji bez demolki.

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: barus » 7 paź 2017, o 13:39

Ja też staram się pozyskać jak najwięcej informacji, analizuje to abym wiedział co dokładnie mam pomierzyć, być może zastosować jakiś pomysł :zastanawiasie:

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9622
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 7 paź 2017, o 21:55

Pomierzyłem.
na F4 -> 20A:
- gdy radio działa leci 1,5A
- po uśpieniu jest 1.0A :/ :nerwy :nie: :robi_focha:
- po 10 minutach "uśpienia" prąd gaśnie do 6,5mA (stąd już android startuje od zera)
- otworzenie drzwi (stukniecie w tym dodatkowym głośniczku) i mamy 70mA
- po minucie (w głośniczku robi kolejne puk) i z powrotem jest 6,5mA

na F5 -> 7,5A
- przy włączonym radio jest ok 37mA
- po minucie od uśpienia spada do 1mA i tak już zostaje
- otworzenie drzwi i znowu na minutę wzrasta do około 32mA (gdy radio nie działa)

No i kiszka. 1A w uśpieniu to sporo, 1..2 godziny z takim poborem jest bez sensu. :( Ale zrobili sleep, niech ich chudy byk po torach goni. Miałeś rację. No to już wiem dlaczego fabrycznie ustawione na 10 minut.

Awatar użytkownika
Avatar
Wymiatacz
Posty: 2430
Rejestracja: 9 sie 2013, o 08:08
Imię: Marcin
Chevi: brak
Lokalizacja: Racibórz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: Avatar » 8 paź 2017, o 06:41

Szczerze mówiąc to interesowałoby mnie jaki byłby pobór w ustawieniu wzmacniacza na external / zewnętrzny, wtedy wzmacniacz audio jest wyłączony i może przedłużenie stanu działania radia miało by sens, podejrzewam że urwalibysmy z 500mA, może nawet koło 1A.
Wzmacniacz na pewno się wyłącza bo to już sprawdzałem, kwestia ile to da w praktyce :)

Ogólnie widać że jakość złożenia tego radia pozostawia trochę do życzenia.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9622
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 8 paź 2017, o 07:12

Spróbuj pomierzyć. Łatwe bo dostęp do bezpieczników jest dość wygodny. Trzeba sobie tylko zmajstrować jakiś taki adapterek żeby wpiąć amperomierz w miejsce bezpiecznika. Ja po prostu miałem dwa kable z pobielonymi końcówkami i rozklepanymi kombinerkami, żeby weszły w dziurki gniazda bezpiecznika i multimetr z krokodylkami.
Dla mnie tak duży pobór prądu raczej dyskwalifikuje możliwość przedłużenia stanu uśpienia. Przy 200..300mA można by walczyć ale przy 1A trochę bez sensu. Wzmacniacza zewnętrznego nie będę miał. Wydaje mi się że tak dużo pràdu na wzmacniaczu nie urwiesz, wg mnie energię zabiera głównie procesor z całym systemem i modułami, który prócz zgaszenia ekranu i wyciszenia dźwięku nadal hula na pełnych obrotach. Dopiero po 10 minutach zapewne jakimś głównym swoim odcięciem zasilania wszystko gaśnie.
Marcin czy Kotix daje dostęp do ustawień czasów wyłączania jak ma barus, czy nadal jest to zafiksowane na stałe jak w stocku?

Awatar użytkownika
Avatar
Wymiatacz
Posty: 2430
Rejestracja: 9 sie 2013, o 08:08
Imię: Marcin
Chevi: brak
Lokalizacja: Racibórz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: Avatar » 8 paź 2017, o 08:58

Rom kotixa nie daje takiej możliwości, jest to zaszyte, teraz nie wiem czy tylko w wincaserver.apk czy jeszcze głębiej w MCU.
Barus ma taką opcję bo ma inne radio, mój ojciec w swoim nissanie note też ma tego typu radio jak barus i ma tą opcje ale jest to inny producent.

Na forum roadnava jak poczytasz to zauwazysz ze jedna osoba zdekompilowała połowicznie wincaserver.apk i znalazła kawałek kodu w który jest etap zamykania.
Wygląda to tak że jak ACC jest wyłączone przez 10minut (dokładnej wartości nie pamietam) to android z buta zabija wszystkie procesy na zasadzie KILL-a (idiotyzm) i prawdopodobnie (tego nie jestem pewien) wyłącza się.
Ta forma zabijania procesów powoduje że wszystkie aplikacje monitorujące stan czy aplikacja była poprawnie zamknięta dostają info o restarcie/zawieszeniu systemu - tak działa kill "z buta".
Jest też dodatkowy kawałek kodu który sprawdza jaka aplikacja była ostatnio odpalona i tą uruchamia przy starcie - dlatego radio startuje tam gdzie było - radio/muzyka itp.
Prawdopodobnie sprawdzi czy jest gdzieś ten czas ustawiony i można go zmienić - na razie doszedł jedynie do etapu zamykania procesów z buta, nie wie jeszcze gdzie ta wartość siedzi i czy można ją zmienić.
Dodatkowo nawet ta zmiana nie gwarantuje że problem rozwiążesz bo może być to tak skonstruowane że po 10m 30s, MCU odcina zasilanie do ekranu z rockchipem więc ta zmiana i tak dużo nie da - trzeba by robić dodatkowy przekaźnik z opóźnieniem związany z oszukiwaniem sygnału ACC pomiędzy adapterem CAN a samym radiem, np. sygnał na ACC zanikał by 10 minut później niż powinien co dało by Ci dodatkowe 10 minut czyli łącznie 20 minut.
Tego rozwiązania też pewien nie jestem bo w MCULogu leci stan ACC-off po szynie danych a nie tylko poprzez fizyczne zabranie zasilania na styku ACC radia - cholera wie z czego korzysta, liczę na to że z pinu ACC ponieważ radio działa też w autach bez adaptera CAN a tam szyny danych nie będzie choć możliwe że dla nich jest właśnie MCU w wersji 6xxxxxx, te z CAN-em mają chyba MCU 0xxxxxx (nie jestem pewien na 100%).

Natomiast podstawa to i tak pobór energii, jeżeli jest 1A na "spoczynku" no to sytuacja jest beznadziejna.
Jeżeli po wyłączeniu wzmacniacza spadnie to do rozsądnej wartości to można próbować - spróbuję to sprawdzić jak będę miał chwilę wolną.
Sam chętnie bym ten czas wydłużył do np. 30m ale musi mieć to sens i być realne ;)

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9622
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 8 paź 2017, o 09:06

Dasz linka do tego wątku z roadnava?
Marcin czy ciągle borykasz się z cięciem muzyki? Bo znalazłem na roadnav twoje posty. Czy to może wynikać z Kotixa , bo ja kompletnie nie mam takich problemów, a przy ostatnich zagranicznych podróżach muzyka z karty leciała non stop. Ciągle się biję z myślami czy w mojej sytuacji kotix ma sens.

Awatar użytkownika
Avatar
Wymiatacz
Posty: 2430
Rejestracja: 9 sie 2013, o 08:08
Imię: Marcin
Chevi: brak
Lokalizacja: Racibórz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: Avatar » 8 paź 2017, o 09:16

Link do tematu
https://www.roadnav.com/forum/rules-ter ... #post94065
Gość z nikiem bodajże Xorit

Cięcie muzyki wynika z dwóch rzeczy:
1. Skanowanie karty SD / pamięci wewnętrznej w poszukiwaniu muzyki
2. Obciążenie innych aplikacji w zakresie IOW albo bardzo duże CPU

Problem pierwszy występuje przy starcie radia do pierwszych 10 minut jak Android skanuje karty.
Kotix to częściowo rozwiązał poprzez ostanie modyfikację i możliwość kontrolowania usługi skanowania, skanuje dużo rzadziej i krócej.
Drugi problem jest losowy, zależy co uruchamiasz.

Podczas jazdy nie ma problemów na dłuższych trasach bo nic nie skanuje, jak zdarzają się sciny to jakies pojedyncze związane z samym androidem.
Problem zawsze tyczył się początkowych minut, jak odpalasz na start radio to problem Cię raczej nie dotknie bo nie odtwarzasz z karty więc ostre jej katowanie jest niezauważalne.
Jak odpalasz na start muzyke to możesz to zauważyć.
Druga sprawa ze są tutaj zależności zrootowanego romu i nowszych gapps niż masz w fabrycznym romie.
Na fabrycznym romie te problemy raczej nie występowały jak dobrze pamiętam ale nie wyobrażam sobie powrotu do fabrycznego, za dużo fajnych modow tracisz.

Obecnie problem jest raczej rozwiązany w 75%, czasami ścina jak skanuje kartę ale nie robi tego za każdym razem więc można z tym żyć.

W.wątkach wszystko jest opisane, nie będę tamtego forum przepisywal.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9622
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 8 paź 2017, o 10:44

Nie chodzi o przepisywanie, ale siedzisz na tamtym forum od dwóch lat a ja jestem żółtodziobem i nie jestem w stanie prześledzić kilkuset wątków, niektóre z nich mają po kilkadziesiąt stron. Choć jak widać znalazłem rozpiskę złączki dekodera CAN, której ty nie widziałeś :D Dlatego dzięki za bezpośrednie linki do tematów.

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: barus » 8 paź 2017, o 10:51

Avatar pisze:.... trzeba by robić dodatkowy przekaźnik z opóźnieniem związany z oszukiwaniem sygnału ACC pomiędzy adapterem CAN a samym radiem, np. sygnał na ACC zanikał by 10 minut później niż powinien co dało by Ci dodatkowe 10 minut czyli łącznie 20 minut.
Jeśli wasze radia działają w tym konkretnym przypadku tak samo jak moje, a ja sadzę, że tak właśnie jest, to ten pomysł odpada. Dlaczego? bo radio zostaje załączane bądź uśpione właśnie przez pojawianie się, bądź zanikanie tego napięcia ACC po dekoderze CAN. Jeśli doprowadzisz napięcie 12V do tego punktu to radio nigdy się nie wyłączy, uśpi. Radio nie będzie reagować na wyjecie kluczyka ze stacyjki, czy otwarcie drzwi. Jedynie da się go uśpić lewym przyciskiem na konsoli przy kluczyku w stacyjce w pierwszej pozycji.

Jeśli chodzi o łatwy pomiar prądu w obwodach F4 i F5, to ja wykorzystałem spalony bezpiecznik z przylutowanymi do niego od góry dwoma przewodami. Patrząc na pobór prądu, to pod tym względem nasze radia różnią się miedzy sobą. Ja mam gdzieś z okolic radia po dekoderze CAN podłączony jeszcze rejestrator wideo.
Dziwi mnie bardzo pobór prądu po uśpieniu radia? Z bezpiecznika F4 jest zasilane tylko radio, być może jeszcze dekoder CAN. Jak wytłumaczyć fakt, że radio po uśpieniu (wyłącznikiem na konsoli) z kluczykiem w pozycji pierwszej u mnie bierze prąd 1,2A a bez kluczyka po otwarciu drzwi z czasem potrzymania uśpienia ustawionym w radiu większym od zera prąd ten wynosi około 0,65 A :ocochodzi:
Wygląda na to, że przyciskiem na konsoli wyłączamy tylko sam wyświetlacz i włącza się „Mute”.
Gdzieś wcześniej, o pseudo uśpieniu radia wspominał chyba Awatar :zastanawiasie:
Jeszcze Wojtkowi przypomnę, że fabryczne radio załączone bez kluczyka też wyłącza się samo po 10 min. Z czegoś to wynika, chyba, dlatego, że też żre dużo prądu?
Jeszcze pytanie do Awatara, czy jest taka możliwość, napisanie takiej Apk-i aby na stałe umieścić wskazania temp. zewnętrznej na górnym pasku mojego radia?

Awatar użytkownika
Avatar
Wymiatacz
Posty: 2430
Rejestracja: 9 sie 2013, o 08:08
Imię: Marcin
Chevi: brak
Lokalizacja: Racibórz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: Avatar » 8 paź 2017, o 12:33

Na pewno jest, tyko kwestia czy temperatura u Ciebie pojawia się w jakimś logu z którego można to wyciągnąć i wrzucić na pasek.
Z programowania w java/android jestem zielony, kiedyś robiłem w C# ale to inna bajka.

Jeżeli dużo o usypianie to już mówiłem kilka razy jakie jest moje zdanie na ten temat.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Orlando Elektryka/Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość