ICar v2 +OPL DPF Monitor Lite

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
gumczaskw
Obserwatorek
Posty: 27
Rejestracja: 14 sty 2018, o 00:52
Imię: Kamil
Chevi: Cruze 2.0 VCDI 163KM
Lokalizacja: EL/CAL
Kontakt:

ICar v2 +OPL DPF Monitor Lite

Post autor: gumczaskw » 20 mar 2018, o 06:59

Drodzy,
W związku z tym, że jestem posiadaczem Cruza z DPF-em postanowiłem spróbować aplikacji OPL DPF Monitor.
Mam auto z 163km silnikiem w automacie.
Zachęcony dobrymi opiniami kupiłem na allegro:

http://allegro.pl/icar2-vgate-tester-di ... 84323.html

Zainstalowałem OPL DPF lite na androidzie i niestety jest komunikat, że nie wykrywa ELM327,

Proszę dacje znać czy coś robię źle.

PS. Jeśli ta opcja nie wypali to pozostaje się podpiąć jakąś diodą pod ogrzewanie lusterka?

Awatar użytkownika
zzzz
Profesjonalista
Posty: 845
Rejestracja: 3 gru 2013, o 17:50
Imię: Zbyszek
Chevi: Cruze 1.8 LT+ z LPG
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: ICar v2 +OPL DPF Monitor Lite

Post autor: zzzz » 20 mar 2018, o 07:46

a sprawdzałeś czy inny program wykrywa (np. Piston czy Torque)?

Awatar użytkownika
huri_khan
Administrator
Posty: 3842
Rejestracja: 9 sie 2013, o 09:29
Imię: Robert
Chevi: Cruze 1,8 LT + LPG
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: ICar v2 +OPL DPF Monitor Lite

Post autor: huri_khan » 20 mar 2018, o 08:08

Aplikacja OPL jest "kapryśna".
Mam dwa telefony i aplikacja losowo działa raz na jednym raz na drugim.
Czasami zrestartuje telefon i działa.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Wolę mieć jedno polubienie w realnym świecie niż kilka tysięcy polubień w wirtualnym.

Awatar użytkownika
zzzz
Profesjonalista
Posty: 845
Rejestracja: 3 gru 2013, o 17:50
Imię: Zbyszek
Chevi: Cruze 1.8 LT+ z LPG
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: ICar v2 +OPL DPF Monitor Lite

Post autor: zzzz » 20 mar 2018, o 08:18

z googla:
"Torque spowodował zmianę niektórych parametrów ELM327. Proszę zainstalować aplikacje ELM327 Identyfier z Google Play i przeskanowac nią interfejs. Po tej operacji monitor DPF powinien zacząć działać. "

byq84
Bywalec
Posty: 187
Rejestracja: 29 kwie 2014, o 08:07
Imię: Marek
Chevi: Cruze 2.0 VCDI 163KM
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Re: ICar v2 +OPL DPF Monitor Lite

Post autor: byq84 » 20 mar 2018, o 09:36

Spróbuj na innym telefonie. Sprawdz najpierw czy działa Torque.

gumczaskw
Obserwatorek
Posty: 27
Rejestracja: 14 sty 2018, o 00:52
Imię: Kamil
Chevi: Cruze 2.0 VCDI 163KM
Lokalizacja: EL/CAL
Kontakt:

Re: ICar v2 +OPL DPF Monitor Lite

Post autor: gumczaskw » 20 mar 2018, o 20:52

Panowie,
Dziękuję za szybką pomoc.
Obecnie auto jest w warsztacie na 4 dni (naprawa blacharsko-lakiernicza)

Na chwilę obecną mogę napisać, ze:
1. Torque działa
2. Piston działa

Moje następne kroki to:
1. Zrobię jak kolega zzz pisał "Proszę zainstalować aplikacje ELM327 Identyfier z Google Play i przeskanować nią interfejs"

2. Sprawdzę na innych telefonach

Dam znać jak tylko będę miał nowe wiadomości.

Procesor
Obserwatorek
Posty: 38
Rejestracja: 27 mar 2018, o 17:04
Imię: Mirek
Chevi: Orlando 163km autom.
Lokalizacja: Świebodzin
Kontakt:

Re: ICar v2 +OPL DPF Monitor Lite

Post autor: Procesor » 27 mar 2018, o 19:36

U mnie jest podobny problem , wziąłem telefon żony , nie wykrywało elma wziąłem telefon córki i wszystko działa elegancko .
Icara głównie używam do monitorowania poziomu DPF

gumczaskw
Obserwatorek
Posty: 27
Rejestracja: 14 sty 2018, o 00:52
Imię: Kamil
Chevi: Cruze 2.0 VCDI 163KM
Lokalizacja: EL/CAL
Kontakt:

Re: ICar v2 +OPL DPF Monitor Lite

Post autor: gumczaskw » 17 kwie 2018, o 15:24

Na innych telefonach działa bez problemu

szmar
Aktywny
Posty: 93
Rejestracja: 28 gru 2014, o 12:07
Imię: Mariusz
Chevi: Nubira 1.8 SW
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: ICar v2 +OPL DPF Monitor Lite

Post autor: szmar » 17 kwie 2018, o 20:48

W ELM327 na bluetooth problem jest nie z samym telefonem tylko z wersją Androida jak się w końcu połączy to działa. Lepsza ale droższa jest wersja Wi-Fi.

Awatar użytkownika
huri_khan
Administrator
Posty: 3842
Rejestracja: 9 sie 2013, o 09:29
Imię: Robert
Chevi: Cruze 1,8 LT + LPG
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: ICar v2 +OPL DPF Monitor Lite

Post autor: huri_khan » 17 kwie 2018, o 22:44

ELM327 po BT jest kapryśny, niektóre telefony działają bez problemu z innymi komunikuje się kiedy chce.
Zauważyłem u siebie na dwóch telefonach LG G3 oraz Huawei P9, że jeżeli nie chce się komunikować z ELM, to robię restart telefonu i komunikacja po restarcie, działa bez problemu.
Wolę mieć jedno polubienie w realnym świecie niż kilka tysięcy polubień w wirtualnym.

Awatar użytkownika
Mandrol
Bywalec
Posty: 120
Rejestracja: 30 wrz 2016, o 15:55
Imię: Marek
Chevi: Orlando 2.0D AT LTZ
Lokalizacja: Czernica
Kontakt:

Re: ICar v2 +OPL DPF Monitor Lite

Post autor: Mandrol » 18 kwie 2018, o 00:35

W moim Olku podobnie na moim zabytku S3 :D)
Zauważyłem, że kiedy włączę OPL DPF to jeśli chciałbym skorzystać z Pistona to już jest problem. Wyciągam wtedy interfejs z gniazda, zapodaję z powrotem po kilku sekundach i wtedy Piston już działa. Ale analogicznie potem z OPL DPF też nie da się połączyć i wracamy do punktu wyjścia:( Ale za to OPL DPF i OPL DTC jakoś działają jeden za drugim...

kochar
Aktywny
Posty: 76
Rejestracja: 6 paź 2016, o 17:13
Imię: JAN
Chevi: ORLANDO 2.0l VCDI
Lokalizacja: łódź
Kontakt:

Re: ICar v2 +OPL DPF Monitor Lite

Post autor: kochar » 18 kwie 2018, o 22:20

Można wiedzieć jaki masz ELM.

Awatar użytkownika
Mandrol
Bywalec
Posty: 120
Rejestracja: 30 wrz 2016, o 15:55
Imię: Marek
Chevi: Orlando 2.0D AT LTZ
Lokalizacja: Czernica
Kontakt:

Re: ICar v2 +OPL DPF Monitor Lite

Post autor: Mandrol » 19 kwie 2018, o 00:05


kochar
Aktywny
Posty: 76
Rejestracja: 6 paź 2016, o 17:13
Imię: JAN
Chevi: ORLANDO 2.0l VCDI
Lokalizacja: łódź
Kontakt:

Re: ICar v2 +OPL DPF Monitor Lite

Post autor: kochar » 19 kwie 2018, o 18:57

Dzięki.

chudy2355
Obserwatorek
Posty: 34
Rejestracja: 18 sty 2018, o 13:50
Imię: Artur
Chevi: Cruze
Lokalizacja: Dubiecko
Kontakt:

Re: ICar v2 +OPL DPF Monitor Lite

Post autor: chudy2355 » 24 maja 2018, o 10:02

Jak sprawdzić poziom dpf. Po podłączeniu icar2 tylko wyświetla temperaturę. Wie ktoś co zrobić?Obrazek

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


wwnowak
Obserwatorek
Posty: 36
Rejestracja: 9 wrz 2017, o 09:19
Imię: Michał
Chevi: Cruze
Lokalizacja: Kościan
Kontakt:

Re: ICar v2 +OPL DPF Monitor Lite

Post autor: wwnowak » 31 maja 2018, o 13:24

Ogólnie zauważyłem że przy icar 2 jeżeli masz zainstalowanego torque i OPL dpf to nie może jeden i drugi być włączony w tle tzn. żeby przełączyć z torque na OPL to musisz torque zamknac. W przeciwnym razie mi się robiła pentla w OPL "połączono - kod silnika - połączono " i tak w kółko

chudy2355
Obserwatorek
Posty: 34
Rejestracja: 18 sty 2018, o 13:50
Imię: Artur
Chevi: Cruze
Lokalizacja: Dubiecko
Kontakt:

Re: ICar v2 +OPL DPF Monitor Lite

Post autor: chudy2355 » 31 maja 2018, o 16:43

Mój problem rozwiązany. Skontaktowalem się z programista otóż mój silnik nie współpracuje jeszcze z ta aplikacja. Ale dziwne że łączy się i pokazuje temperaturę

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


Ping
Obserwatorek
Posty: 32
Rejestracja: 30 sty 2017, o 16:10
Imię: Ping
Chevi: Opel Insignia
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: ICar v2 +OPL DPF Monitor Lite

Post autor: Ping » 20 cze 2018, o 21:59

Twój silnik nie podaje informacji dotyczącej poziomu DPF. Zapewne masz sterownik Delphi. Tak samo jest w AJ z tym silnikiem.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości