Zegary skaczą, brak zapłonu

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Majkel92
Obserwatorek
Posty: 38
Rejestracja: 27 kwie 2016, o 08:20
Imię: Michał
Chevi: Aveo T300
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Zegary skaczą, brak zapłonu

Post autor: Majkel92 » 14 sie 2017, o 15:45

Witam wszystkich serdecznie,

Otóż mam kolejny problem ze swoim Chevym... (zaczynam już mieć dość tego samochodu :P)
W dniu dzisiejszym po wejściu do samochodu chciałem go odpalić, natomiast pokręcił przez niecałą sekundę i cisza nagle zaczął zegar wariować i schodził poniżej 0, a przebiegi i spalanie się resetowało. Słychać również głośno pracującą pompe paliwa z tyłu. Po wejściu do samochodu radio się nie włącza, natomiast jak z niego wyjde i zamknę samochód to radio nagle się włącza. Nie wiem już co mam robić, rozłączałem akumulator, mierzyłem napięcie 11-12V, rozrusznika w ogóle nie słychać. Dodam, że ta stacyjka też jakoś dziwnie chodzi, zacząłem przekręcać kluczykiem do siebie i z powrotem i co chwile się pulpit resetował jak wyżej i tam gdzie jest już zapłon (rozrusznik) to dopiero podało napięcie? Sam już nie wiem... Nawet nie mam jak podjechać ani odholować do mechanika, bo układ kierowniczy nie działa...

Proszę o pomoc.

Aveo (1.3 D 95km)
Chevrolet Aveo T300 1.3 - 95 KM VCDI

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 14271
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Zegary skaczą, brak zapłonu

Post autor: etac » 14 sie 2017, o 15:52

Posprawdzaj wszystkie kable masowe.
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ

Bunioopl
Wymiatacz
Posty: 1446
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Zegary skaczą, brak zapłonu

Post autor: Bunioopl » 14 sie 2017, o 16:12

Wymień akumulator, podmień na sprawny na próbe.

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Specjalista
Posty: 406
Rejestracja: 31 lip 2015, o 00:15
Imię: Daniel
Chevi: AVEO T300
Lokalizacja: Wejherowo
Kontakt:

Re: Zegary skaczą, brak zapłonu

Post autor: rajtkezjusz » 14 sie 2017, o 16:26

U mnie podobnie gdy aku padł,resetował się licznik,zanikały ceferki,zero odpalenia,ale do tego cisza w aucie . Aku miał 3 lata i zwarcie w środku . Jeszcze pytanie,czy załapałeś się na akcję z wymianą stacyjki w AVEO? Zapytaj w ASO,albo zaloguj na mychevrolet i tam podają gdy sa akcje serwisowe danego nr VIN

Majkel92
Obserwatorek
Posty: 38
Rejestracja: 27 kwie 2016, o 08:20
Imię: Michał
Chevi: Aveo T300
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Zegary skaczą, brak zapłonu

Post autor: Majkel92 » 14 sie 2017, o 16:30

Ok, spróbuję.

Strasznie dziwna sprawa, bo jeszcze 2 dni temu go odpalałem pod domem i było okej. Dziwi mnie strasznie to radio, że włącza się jak zamykam samochód. Mam jeszcze takie urządzenie jak ELM327 pod gniazdo OBD i podpiąłem je właśnie 2 dni temu, żeby sobie sprawdzić parametry, natomiast wątpię żeby to była wina tego. Ta stacyjka mi jeszcze nie pasuje, bo co zmienię pozycję kluczyka to się resetuje. Sprawdzę z tym akumulatorem, natomiast te kable masowe to może być ciężko, bo niestety nie mam warunków (ogródek) ani schematu.

@edit
Pytanko jeszcze odnośnie akumulatora. Jeżeli okaże się, że jest wadliwy to jaki akumulator mógłbym kupić do tego modelu? Jest w nim system Start/Stop
Chevrolet Aveo T300 1.3 - 95 KM VCDI

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 14271
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Zegary skaczą, brak zapłonu

Post autor: etac » 14 sie 2017, o 16:51

Musi być dedykowany do układu start/stop i trzeba go programować
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ

Bunioopl
Wymiatacz
Posty: 1446
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Zegary skaczą, brak zapłonu

Post autor: Bunioopl » 14 sie 2017, o 18:18

Zacznij od aku

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Majkel92
Obserwatorek
Posty: 38
Rejestracja: 27 kwie 2016, o 08:20
Imię: Michał
Chevi: Aveo T300
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Zegary skaczą, brak zapłonu

Post autor: Majkel92 » 14 sie 2017, o 18:33

Panowie,

Jesteście wielcy! Jakbym mógł to bym każdemu piwo postawił (ewentualnie wysłać mogę pocztą :) )
Wziąłem drugi akumulator z renówki, wsadzam do cheviego i wszystko pięknie -> działa. Także teraz muszę zakupić jakiś dedykowany dla systemu START/STOP. Czy możecie mi jakiś polecić (firma, model)? Ewentualnie kupić taki sam jak miałem przedtem?

Pozdrawiam,
I jeszcze raz dziękuję! :)
Chevrolet Aveo T300 1.3 - 95 KM VCDI

Majkel92
Obserwatorek
Posty: 38
Rejestracja: 27 kwie 2016, o 08:20
Imię: Michał
Chevi: Aveo T300
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Zegary skaczą, brak zapłonu

Post autor: Majkel92 » 15 sie 2017, o 08:39

Zdecydowałem się na:

Akumulator 70Ah 760A AGM Centra CK700 START STOP

Pytanko odnośnie programowania,
Czy robi to tylko autoryzowany serwis na swoim akumulatorze czy może to np. zrobić mechanik ze specjalnym sprzętem? Czy bez tego programowania wszystko będzie działać jak powinno?
Chevrolet Aveo T300 1.3 - 95 KM VCDI

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 14271
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Zegary skaczą, brak zapłonu

Post autor: etac » 15 sie 2017, o 08:51

Teoretycznie dobry warsztat z sprzętem zrobi to tak samo jak Aso.
Są też informacje, że bez tego też działa. Pamiętaj że ładowanie 14,8V to normalne w tym aucie z układem inteligentnego ładowania.
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ

Majkel92
Obserwatorek
Posty: 38
Rejestracja: 27 kwie 2016, o 08:20
Imię: Michał
Chevi: Aveo T300
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Zegary skaczą, brak zapłonu

Post autor: Majkel92 » 15 sie 2017, o 09:27

ok,

Dziękuję za informację :piwo3:
Chevrolet Aveo T300 1.3 - 95 KM VCDI

Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Specjalista
Posty: 406
Rejestracja: 31 lip 2015, o 00:15
Imię: Daniel
Chevi: AVEO T300
Lokalizacja: Wejherowo
Kontakt:

Re: Zegary skaczą, brak zapłonu

Post autor: rajtkezjusz » 16 sie 2017, o 23:18

Wymieniłem aku i nic nie programowałem,bo w T300 jest prosty S/S bez odzysku energii itd ,zwyczajne urządzenie ,które dopuszcza załączenie S/S gdy spełnisz listę warunków . Np wystarczy mieć odemkniętą maskę i już S/S nie działa itd . Spis jest zdaje się w instrukcji. Jest tutaj też gdzieś post ode mnie ,gdy padł mi aku na autostradzie,co szukałem ,co kupiłem itd

http://forum.chevroletteampoland.com/vi ... 816#p67816

Majkel92
Obserwatorek
Posty: 38
Rejestracja: 27 kwie 2016, o 08:20
Imię: Michał
Chevi: Aveo T300
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Zegary skaczą, brak zapłonu

Post autor: Majkel92 » 17 sie 2017, o 19:51

Potwierdzam, tak jak wyżej @rajtkezjusz napisał :Y
Dzisiaj przyszedł nowy akumulator AGM z technologią VRLA (tak jak miałem na poprzednim) i wszystko ładnie śmiga :) System S/S działa bez zarzutu. Natomiast nie przywiązywałem dużej wagi do tego czy świeci się kontrolka naciśnięcia sprzęgła jak się system S/S włącza i silnik gaśnie? U mnie się nie świeci, tak samo podczas przekręcenia kluczyka wszystko się świeci, ale bez tej kontrolki. W sumie to pierdoła, ale jakoś tak mnie naszło :D
Chevrolet Aveo T300 1.3 - 95 KM VCDI

Bunioopl
Wymiatacz
Posty: 1446
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Zegary skaczą, brak zapłonu

Post autor: Bunioopl » 17 sie 2017, o 21:39

A kiedyś świeciała?

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Specjalista
Posty: 406
Rejestracja: 31 lip 2015, o 00:15
Imię: Daniel
Chevi: AVEO T300
Lokalizacja: Wejherowo
Kontakt:

Re: Zegary skaczą, brak zapłonu

Post autor: rajtkezjusz » 17 sie 2017, o 23:02

no właśnie miałem wersję 95 KM (może masz moje byłe auto ;) ) i nie widywałem kontrolki sprzęgła . Wkurzało mnie to ciągłe pamiętanie o wyłączeniu S/S -w teraźniejszym aucie mam tak,że raz wyłączę i zapominam o temacie .

W ASO zawołali za oryginalny aku zdaje się ok 800 zł ,ale po co mi AGM i kupiłem Vartę EFB za duzo mniejszą kasę. Z ciekawości dla potomnych-dużo dałeś za AGM ?

Majkel92
Obserwatorek
Posty: 38
Rejestracja: 27 kwie 2016, o 08:20
Imię: Michał
Chevi: Aveo T300
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Zegary skaczą, brak zapłonu

Post autor: Majkel92 » 18 sie 2017, o 08:55

@Bunioopl
Właśnie dobre pytanie, bo wydawało mi się że tak, aczkolwiek może mi się przywidziało i w instrukcji to tylko widziałem.

@rajtkezjusz
Z przesyłką 510zł -> Akumulator 70Ah 760A AGM Centra CK700 START STOP w CenterCar (Kraków), bez przesyłki 475zł.
Troszkę wyższy o jakieś 5mm, ale to nie przeszkadza :)
Chevrolet Aveo T300 1.3 - 95 KM VCDI

Bunioopl
Wymiatacz
Posty: 1446
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Zegary skaczą, brak zapłonu

Post autor: Bunioopl » 18 sie 2017, o 10:03

Dopytaj kolegów z podobnym modelem czy mają coś takiego. W moim autku nie świeciły dwie kontrolki. Pomogła wymiana licznika i programowanie

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Specjalista
Posty: 406
Rejestracja: 31 lip 2015, o 00:15
Imię: Daniel
Chevi: AVEO T300
Lokalizacja: Wejherowo
Kontakt:

Re: Zegary skaczą, brak zapłonu

Post autor: rajtkezjusz » 18 sie 2017, o 18:47

Majkel92 pisze:@Bunioopl
Właśnie dobre pytanie, bo wydawało mi się że tak, aczkolwiek może mi się przywidziało i w instrukcji to tylko widziałem.

@rajtkezjusz
Z przesyłką 510zł -> Akumulator 70Ah 760A AGM Centra CK700 START STOP w CenterCar (Kraków), bez przesyłki 475zł.
Troszkę wyższy o jakieś 5mm, ale to nie przeszkadza :)
Dobra cena :ok:

mirek833
Obserwatorek
Posty: 23
Rejestracja: 25 lis 2015, o 19:32
Imię: Mirosław
Chevi: Aveo T300 Diesel
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: Zegary skaczą, brak zapłonu

Post autor: mirek833 » 13 sie 2018, o 23:44

U mnie objawy jak opisane powyżej. Najciekawsze jest to, że Aku wyzionął ducha po przejechaniu 160 km, na 40 km przed celem podróży. Włączona klima, ruszanie pod wzniesienie na skręconych kołach, trochę bagażu... Trochę za delikatnie chciałem to zrobić. Silnik zgasł i na tym się skończyło. W związku z tym, że nie wiedziałem co się dzieje, a niedziela była niehandlowa, to nie mogłem kupić Aku na podmianę. Lawetowanie 160 km do domu.
Dzisiaj z samego rana nowe aku, silnik żwawiej odpala, znów działa start/stop. A co ciekawe, wygląda, że zniknął Code 89, który doskwierał szaremu od niemalże 3 lat (pojawił się tuż po gwarancji). Ale to są póki co ostrożne przypuszczenia po 1 dniu eksploatacji z nowym aku (400 km z kilkoma postojami).
A najciekawsze, że wczoraj już w trakcie jazdy mówiłem, że coś ten silnik inaczej odpala, jakby słabiej, z większym mozołem.
Nowe aku to Bosch AGM 70Ah 760A, koszt 520 zł z dowozem i montażem, zamówiony w niedzielę wieczorem, dostarczony w poniedziałek rano na godzinę 9.

mirek833
Obserwatorek
Posty: 23
Rejestracja: 25 lis 2015, o 19:32
Imię: Mirosław
Chevi: Aveo T300 Diesel
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: Zegary skaczą, brak zapłonu

Post autor: mirek833 » 14 sie 2018, o 21:01

A jednak Code 89 dzisiaj powrócił, chociaż rzadziej niż przed wymianą aku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Elektryka Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość