Problem z odpalaniem

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
mużyk
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 11 lis 2017, o 20:27
Imię: zbyszek
Chevi: spark
Silnik:
Lokalizacja: wnętrzne
Kontakt:

Problem z odpalaniem

Post autor: mużyk » 11 lis 2017, o 20:49

witam! mam sparka 1.2 m300 w gazie przebieg 110000 tyś i od jakiegoś czasu musi długo kręcić zanim zapali i to nie ważne czy jest zimny czy ciepły co może być tego przyczyną proszę o pomoc ?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 17313
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Aveo T300
Silnik: 1.6 LDE
LPG: STAG
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: problem z odpalaniem

Post autor: etac » 11 lis 2017, o 20:52

wyjeździj gaz do końca, zakręć butle i potestuj jak startuje na samej benzynie.
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2012-> Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

mużyk
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 11 lis 2017, o 20:27
Imię: zbyszek
Chevi: spark
Silnik:
Lokalizacja: wnętrzne
Kontakt:

Re: problem z odpalaniem

Post autor: mużyk » 12 lis 2017, o 16:40

to kolego raczej nic nie da bo wyłaczałem gaz i był na bęzynie i nic się nie zmieniło a może ktoś wie jakie powinny być luzy zaworowe bo nigdzie nie mogę się dowiedzieć nawet w serwisie albo nie wiedzą albo nie chcą powiedzieć i nawet nie wiedzą czy te zawory się reguluje ?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 17313
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Aveo T300
Silnik: 1.6 LDE
LPG: STAG
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: problem z odpalaniem

Post autor: etac » 12 lis 2017, o 16:50

zrób tak jak mówię, a dla pewności moich słów, poszukaj podobnych objawów w dziale Cruze, Lacetti.

Jak tak zrobisz to wróć, bo jak nie pomoże to będziemy dywagować dalej.
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2012-> Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Posty: 4523
Rejestracja: 22 mar 2014, o 20:51
Imię: Andrzej
Chevi: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: problem z odpalaniem

Post autor: Regulus » 12 lis 2017, o 18:22

Tu masz podaną prawidłową wartość luzu: http://forum.chevroletteampoland.com/vi ... ead#unread Regulacja przez wymianę (ew. szlifowanie) szklanek.
Ale zanim się za to zabierzesz zakręć zawór na butli i zobacz co się stanie, często przyczyną jest zużyty reduktor.

mużyk
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 11 lis 2017, o 20:27
Imię: zbyszek
Chevi: spark
Silnik:
Lokalizacja: wnętrzne
Kontakt:

Re: Problem z odpalaniem

Post autor: mużyk » 13 lis 2017, o 10:46

dzięki kolego ! tak dzisiaj zrobię no i zobaczymy ?
dzięki za obszerny opis z regulacją zaworów !
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, o 14:28 przez Regulus, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Proszę uprzejmie. Ale nie pisz posta pod postem - w ciągu godziny możesz coś dopisać używając trybu "Edytuj"

mużyk
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 11 lis 2017, o 20:27
Imię: zbyszek
Chevi: spark
Silnik:
Lokalizacja: wnętrzne
Kontakt:

Re: Problem z odpalaniem

Post autor: mużyk » 13 lis 2017, o 17:54

dziś były testy na samej benzynie i bez zmian też musi chwilę pokręcić żeby zapalił ! Może trzeba zacząć od sprawdzenia ciśnienia w cylindrach ? czy jakaś elektronika może też opowiadać za taki stan ?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 17313
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Aveo T300
Silnik: 1.6 LDE
LPG: STAG
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Problem z odpalaniem

Post autor: etac » 13 lis 2017, o 17:57

a zakręciłeś zawór w butli?
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2012-> Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

mużyk
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 11 lis 2017, o 20:27
Imię: zbyszek
Chevi: spark
Silnik:
Lokalizacja: wnętrzne
Kontakt:

Re: Problem z odpalaniem

Post autor: mużyk » 13 lis 2017, o 18:17

tak kolego gaz zakręcony, dodam że instalacja to brc i była od razu założona na serwisie.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 17313
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Aveo T300
Silnik: 1.6 LDE
LPG: STAG
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Problem z odpalaniem

Post autor: etac » 13 lis 2017, o 18:20

no to jak jesteś pewien, ze gazu nie było w reduktorze, cały został wyjeżdżony, to masz do sprawdzenia
- czujnik temperatury silnika
- kompresja na zimno i na ciepło
- mapy silnika na benzynie
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2012-> Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

mużyk
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 11 lis 2017, o 20:27
Imię: zbyszek
Chevi: spark
Silnik:
Lokalizacja: wnętrzne
Kontakt:

Re: Problem z odpalaniem

Post autor: mużyk » 13 lis 2017, o 18:30

ja muszę wyjechać na jakieś 2 tygodnie ,ale żona pojedzie do mechanika to może coś ogarnie ? jak wrócę dam znać czy mechanik dał radę.

mużyk
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 11 lis 2017, o 20:27
Imię: zbyszek
Chevi: spark
Silnik:
Lokalizacja: wnętrzne
Kontakt:

Re: Problem z odpalaniem

Post autor: mużyk » 23 gru 2017, o 18:39

witam ! reduktor wymieniony żona śmiga i mówi że jest dobrze więc dziękuje za podpowiedzi i życzę wszystkim Wesołych Świąt !

mkosmida
Profesjonalista
Posty: 961
Rejestracja: 8 lis 2016, o 11:50
Imię: Maciej
Chevi: Cruze 1.8LPG 2013
Silnik:
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: Problem z odpalaniem

Post autor: mkosmida » 23 gru 2017, o 21:49

O tego jest forum.. Szerokosci i wesolych..

Wysłane z mojego 6045Y przy użyciu Tapatalka


RobertM.
Świeżak
Posty: 1
Rejestracja: 23 gru 2017, o 13:39
Imię: Robert
Chevi: Epica
Silnik:
Kontakt:

Re: Problem z odpalaniem

Post autor: RobertM. » 24 gru 2017, o 04:33

ja wymieniłem wtryskiwacze i problem sam się rozwiązał. Z tym , że ja mam akurat epice 2.5 automat LPG sekwencja :) Chyba, że mechanik był nie uczciwy i wymienił mi reduktor(bo u niego zakładałem gaz)

Awatar użytkownika
wszim
Administrator
Posty: 12635
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: Problem z odpalaniem

Post autor: wszim » 24 gru 2017, o 09:00

mużyk pisze:
23 gru 2017, o 18:39
witam ! reduktor wymieniony żona śmiga i mówi że jest dobrze więc dziękuje za podpowiedzi i życzę wszystkim Wesołych Świąt !
A jednak. Widać że twój test był za krótko. W reduktorze ciągle zostawały resztki gazu, trzeba było jeszcze z dobę na tej benzynie zostać, wtedy wyszłoby kawa na ławę. Kumaty mechanik , wiedział gdzie szukać i ogarnął.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Spark Mechanika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość