Błąd p0131 o2

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
macieq03
Aktywny
Posty: 58
Rejestracja: 16 lis 2016, o 18:33
Imię: Maciej
Chevi: Nubira 1.6 16V
Lokalizacja: RJA
Kontakt:

Błąd p0131 o2

Post autor: macieq03 » 8 paź 2018, o 08:15

Witam. W weekend Nubira dwa razy straciła moc , na dosłownie 5-10 sekund, nie reagowała na pedał gazu.
Wieczorem, podłączyłem elm i pokazały się dwa błędy.
p 0131 , i p0138. O ile ten drugi jest już dłuższy czas ( i wiem z czym go łączyć), tak pierwszy nie przewija się na forum, za dużo.
Opisy w internecie wskazują na sondę nr 1,i tu moje pytanie. Czy można coś jeszcze sprawdzić ,czy rozglądać się za sondą. Kolega który ma zaglądnąć do mnie w najbliższym czasie,z miernikiem,i sprawdzić,pyta czy do sondy nie ma jakiegoś przekaźnika,który by można było sprawdzić.
Proszę o podpowiedź,na co zwrócić uwagę.Obrazek

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Posty: 3299
Rejestracja: 12 sie 2013, o 22:45
Imię: Sebastian
Chevi: 2x Lacetti 1.4&1.6
Lokalizacja: Ruda Śląska
Kontakt:

Re: Błąd p0131 o2

Post autor: Sebastian » 8 paź 2018, o 20:25

Zobacz jak wygląda wykres sondy, i ew. wrzuć na forum screeny.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

Awatar użytkownika
macieq03
Aktywny
Posty: 58
Rejestracja: 16 lis 2016, o 18:33
Imię: Maciej
Chevi: Nubira 1.6 16V
Lokalizacja: RJA
Kontakt:

Re: Błąd p0131 o2

Post autor: macieq03 » 9 paź 2018, o 07:18

Krótka trasa , bo około 3 km do pracy. Sondą pracuje w zakresie napięć 3.5v do 5vObrazek

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka


chrobot
Bywalec
Posty: 109
Rejestracja: 5 gru 2014, o 22:06
Imię: jan
Chevi: lacetti
Lokalizacja: słupsk
Kontakt:

Re: Błąd p0131 o2

Post autor: chrobot » 9 paź 2018, o 16:32

Lambda zazwyczaj pracuje w zakresie 0-1V (0,8V)
przyklad
https://www.youtube.com/watch?v=LGLGqdzubVk

Awatar użytkownika
macieq03
Aktywny
Posty: 58
Rejestracja: 16 lis 2016, o 18:33
Imię: Maciej
Chevi: Nubira 1.6 16V
Lokalizacja: RJA
Kontakt:

Re: Błąd p0131 o2

Post autor: macieq03 » 9 paź 2018, o 16:40

Kurde, wkradł się błąd, dopiero teraz zauważyłem, przedział pracy 0.3v do 0.55v.
Coś mnie tknęło po Twoim poście, i sprawdziłem jeszcze raz zapis.
Tak jest jak się na szybko pisze.

Czyli sonda pracuje poprawnie.


Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka



chrobot
Bywalec
Posty: 109
Rejestracja: 5 gru 2014, o 22:06
Imię: jan
Chevi: lacetti
Lokalizacja: słupsk
Kontakt:

Re: Błąd p0131 o2

Post autor: chrobot » 11 paź 2018, o 14:43

tak poprawnie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Elektryka / Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość