Podmiana Radia

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
DenWer
Świeżak
Posty: 5
Rejestracja: 10 cze 2019, o 22:51
Imię: Piotr
Chevi: Orlando
Silnik: 2,0
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Podmiana Radia

Post autor: DenWer » 11 cze 2019, o 23:59

Witam
Mam Orlando LT z 2012 ze zwykłym radiem bez nawigacji i chciałbym podmienić na takie z nawigacją i ekaranem. Czy są jakies haczyki o których pownienem wiedzieć?? Czy wystarczy tylko wymontować wyświetlacz, jednostkę i panel sterujący i będzie chodzić?? Do tego zestawu jest płyta z systamem nawigacyjnym, czy po jego zainstalowaniu mozna potem uaktualnić mapy przy pomocy karty SD.
Ostatnio zmieniony 12 cze 2019, o 05:43 przez szczuplin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: jkaeis chaczyki. Proszę dbać o pisownie. Korzystaj z wyszukiwarki.

Bunioopl
Fachman
Posty: 2502
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Podmiana Radia

Post autor: Bunioopl » 12 cze 2019, o 00:11

Nie jest to takie proste.
Sama wymiana podzespołów nic nie da. To znaczy da, ale radio(multimedia) będzie zablokowane. Trzeba jeszcze je odblokować(wylogować z poprzedniego auta, zmienić VIN).
Nie wiem jak jest z mapami na cd.?
Na SD można znaleźć w sieci aktualizacje. Są osoby na olx co sprzedają ,, Orginał'' za niewielkie pieniądze. Jeżeli już zdecydujesz się na zmianę, to zastanów się nad dodaniem kamery, bt i dab+. Bo przy jednym programowaniu można to dodać. A ewentualnie sukcesywnie dodawać nowe klamoty.

Awatar użytkownika
wszim
Administrator
Posty: 11364
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: Podmiana Radia

Post autor: wszim » 12 cze 2019, o 00:16

Kolega pyta raczej o chińczyka. viewtopic.php?f=76&t=5273&hilit=S160

Bunioopl
Fachman
Posty: 2502
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Podmiana Radia

Post autor: Bunioopl » 12 cze 2019, o 00:19

Jakoś tego nie odczytałem.

Awatar użytkownika
wszim
Administrator
Posty: 11364
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: Podmiana Radia

Post autor: wszim » 12 cze 2019, o 06:24

Bo napisał
jkaeis chaczyki
co ja odczytałem jakieś chińczyki, a ty jakieś haczyki. Moderator widzę, że poprawił na haczyki.
:H

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 15891
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Aveo T300
Silnik: 1.6 LDE
LPG: STAG
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Podmiana Radia

Post autor: etac » 12 cze 2019, o 08:23

kasujemy cały wątek? KOSZ?
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2012-> Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

DenWer
Świeżak
Posty: 5
Rejestracja: 10 cze 2019, o 22:51
Imię: Piotr
Chevi: Orlando
Silnik: 2,0
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Podmiana Radia

Post autor: DenWer » 12 cze 2019, o 17:49

Witam
Przepraszam za literówkę. Chodziło mi o haczyki, na przykład taki jak odkodowanie radia VINem. Niestety nie za wiele się na tym znam, ale z tego co rozumiem przełożenie samego urządzenia i ekranu to nie powinien być problem. Tylko chodzi mi o to czy tam czasem nie będzie potrzeba jakichś dodatkowych kabelków, czy wtyczki mają tą samą ilość pinów itd. Mam też pytanie czy po takiej podmiance będzie chodziło sterowanie z kierownicy, a jak innymi opcjami, jak na przykład wyświetlanie informacji z klimatyzacji, termometru itp.

Awatar użytkownika
szczuplin
Moderator
Posty: 1155
Rejestracja: 9 mar 2016, o 15:00
Imię: Szczuplin
Chevi: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM 1.2 86 km
LPG: BRC STAG4 Q-Box+
Lokalizacja: Dolina biedy
Kontakt:

Re: Podmiana Radia

Post autor: szczuplin » 12 cze 2019, o 19:40

Nie trzeba będzie.
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km

DenWer
Świeżak
Posty: 5
Rejestracja: 10 cze 2019, o 22:51
Imię: Piotr
Chevi: Orlando
Silnik: 2,0
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Podmiana Radia

Post autor: DenWer » 16 cze 2019, o 23:12

A że tak podpytam, czy antena do nawigacji jest wbudowana w radio, czy jast to osobna część, którą trzeba bęzie jeszcze dokupic i zainstalować w samochodzie.

Bunioopl
Fachman
Posty: 2502
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Podmiana Radia

Post autor: Bunioopl » 16 cze 2019, o 23:22

Trzeba sobie dokupić

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
wszim
Administrator
Posty: 11364
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: Podmiana Radia

Post autor: wszim » 16 cze 2019, o 23:42

Eee tam, w zestawie powinna być.

Bunioopl
Fachman
Posty: 2502
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Podmiana Radia

Post autor: Bunioopl » 16 cze 2019, o 23:43

Ale, kolega chyba nie chce chinola.

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka



DenWer
Świeżak
Posty: 5
Rejestracja: 10 cze 2019, o 22:51
Imię: Piotr
Chevi: Orlando
Silnik: 2,0
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Podmiana Radia

Post autor: DenWer » 17 cze 2019, o 00:28

Nie, z wcześniejszego samochodu mam złe doświadczenia z chińskimi radiami. Raczej poluję na zestaw z jakiegos innego oralndo i najlepiej taki już z wejściem na kartę SD, więc chyba modele po 2012 roku

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 15891
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Aveo T300
Silnik: 1.6 LDE
LPG: STAG
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Podmiana Radia

Post autor: etac » 17 cze 2019, o 06:18

Według mnie nie opłacalne i koszt versus zyski prawie żaden.
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2012-> Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

Bunioopl
Fachman
Posty: 2502
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Podmiana Radia

Post autor: Bunioopl » 17 cze 2019, o 07:00

Ja mam i jestem zadowolony.
Mam bt., navi, widok 3d, kamerę,. A jeszcze zastanawiam się nad DAB +.
Jest dokładnie wszystko to co chciałem. I na dodatek jeszcze fajnie gra.

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 15891
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Aveo T300
Silnik: 1.6 LDE
LPG: STAG
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Podmiana Radia

Post autor: etac » 17 cze 2019, o 09:09

Koszt?
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2012-> Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

Bunioopl
Fachman
Posty: 2502
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Podmiana Radia

Post autor: Bunioopl » 17 cze 2019, o 09:33

Miałem navi 600. Więc zestawu nie kupiłem. Przerogramowanie na navi 900 koszt 2zł.cena płyty. Programowanie bt, kam i dab +, ja zapłaciłem 200zł.. To znaczy dałem ciała bo nie chciałem dab'a dodać. Zestaw bt dałem 600zł. Ale można zrobić to za mniejsze pieniądze.

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 15891
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Aveo T300
Silnik: 1.6 LDE
LPG: STAG
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Podmiana Radia

Post autor: etac » 17 cze 2019, o 11:24

ale kolega ma tutaj podstawowe radio, więc do wymiany
- moduł główny (srebrna skrzynka)
- wyświetlacz
- panel sterowania
- wiązki radia itp
- antena
- nowe dodatkowe moduły
itp itd

Według mnie koszt koło 1500-2500 zł. Czy warto niech sam oceni, do tego jeszcze musi znaleźć warsztat co to zrobi :)
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2012-> Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

grembol7
Aktywny
Posty: 99
Rejestracja: 7 paź 2017, o 21:27
Imię: Mikołaj
Chevi: ORLANDO 2.0 163KM
Silnik:
Lokalizacja: KRAPKOWICE
Kontakt:

Re: Podmiana Radia

Post autor: grembol7 » 18 cze 2019, o 10:48


Bunioopl pisze:... Jeżeli już zdecydujesz się na zmianę, to zastanów się nad dodaniem kamery, bt i dab+. Bo przy jednym programowaniu można to dodać. A ewentualnie sukcesywnie dodawać nowe klamoty.

Kamerę już mam i moduł BT też a co to DAB+?

Dodane:
Wyczytałem że to Digital Audio Broadcasting (DAB) – technika pozwalająca nadawać programy radiowe w formie cyfrowej.

A jak wygląda to w NAVI600 model UCU?

Bunioopl
Fachman
Posty: 2502
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Podmiana Radia

Post autor: Bunioopl » 18 cze 2019, o 13:32

Poczytaj na forum insigni. Jest cały wątek na ten temat.

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka


DenWer
Świeżak
Posty: 5
Rejestracja: 10 cze 2019, o 22:51
Imię: Piotr
Chevi: Orlando
Silnik: 2,0
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Podmiana Radia

Post autor: DenWer » wczoraj, o 00:27

Dzięki za podpowiedzi.
W takim razie mam pytanie, czy ktoś może wymieniał tylko sam ekranik, na większy??
Bo faktycznie koszty mogą być duże, co do nawigacji to jakby na to nie patrzeć można obgonić z telefonu, ale opcja dołożenia DAB jest kusząca. Więc powiedzmy jeżeli nie będę wymieniał modułu radia, tylko pod FM założę DAB, zostawię stary panel a wymienię tylko ekran na ten duży, czy to będzie chodziło. ?????

Bunioopl
Fachman
Posty: 2502
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Chevi: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Podmiana Radia

Post autor: Bunioopl » wczoraj, o 06:20

Tek tego nie zrobisz. Albo wszystko, albo nic.

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka


ODPOWIEDZ

Wróć do „Orlando Elektryka/Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości