napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9856
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: wszim » 9 gru 2014, o 08:18

To raczej nie kwestia LS tylko może wcześniejszego roku produkcji. :zastanawiasie:

paulr
Profesjonalista
Posty: 768
Rejestracja: 5 gru 2013, o 17:35
Imię: paweł
Chevi: Brak:-(
Lokalizacja: świony
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: paulr » 9 gru 2014, o 16:19

może... radio gaśnie a lampki za nic nie chcą... dobrze że sprawdziłem wcześniej a nie podłączyłem kamery, bo nagrał bym niezapomnianą chwile wyładowania akumulatora:)
już na jednym filmie ze światłami prawdopodobnie udało mi się uwiecznić osobnika który wiecznie zostawia sierść pod maską:)

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9856
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: wszim » 9 gru 2014, o 18:41

No ja też mam takiego nocnego gospodarza mojego silnika. Żeby chociaż łapy umył, sierściuch jeden, to by mi to nie przeszkadzało, a tak cała osłona silnika wytuptana zbłoconymi łapkami.
A który masz rocznik olka?

paulr
Profesjonalista
Posty: 768
Rejestracja: 5 gru 2013, o 17:35
Imię: paweł
Chevi: Brak:-(
Lokalizacja: świony
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: paulr » 9 gru 2014, o 20:19

2012r produkcji i 2012 rok modelowy, kupowałem go już jak były my 2013 ale nie było koloru, który jako jedyny odpowiadał żonie:)

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9856
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: wszim » 10 gru 2014, o 22:35

paulr pisze:2012r produkcji i 2012 rok modelowy
Czy aby na pewno wyczekałeś powyżej 20min czy jednak doszło do zagięcia czasoprzestrzeni? Bo nie zgadza się z TIS.
orlando 2012 lampki TIS.jpg
orlando 2012 lampki TIS.jpg (267.05 KiB) Przejrzano 249 razy

paulr
Profesjonalista
Posty: 768
Rejestracja: 5 gru 2013, o 17:35
Imię: paweł
Chevi: Brak:-(
Lokalizacja: świony
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: paulr » 11 gru 2014, o 01:24

było napewno 20 minut, jak poszedłem i auto zamknięte a lampka cały czas świeciła, innym razem włączyłem ją siedząc w środku radio zgasło a lampka dalej świeciła, a siedziałem jeszcze długo po wyłączeniu radia...

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9856
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: wszim » 11 gru 2014, o 10:57

Jak to możliwe żebyś miał inne auto niż wszystkie inne orlando i niezgodne z oficjalną dokumentacją :ocochodzi: Wydaje mi się, że nawet w instrukcji obsługi o tym wyłączaniu piszą. Jesteś pierwszym właścicielem? Może coś było kombinowane w instalacji? Lampka sufitowa tylna też nie gaśnie? A lampka lusterka do makijażu?
orlando_schemat_lampki_wew.jpg
orlando_schemat_lampki_wew.jpg (79.84 KiB) Przejrzano 250 razy

paulr
Profesjonalista
Posty: 768
Rejestracja: 5 gru 2013, o 17:35
Imię: paweł
Chevi: Brak:-(
Lokalizacja: świony
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: paulr » 11 gru 2014, o 15:22

jestem pierwszym właścicielem ls nie ma lampki w osłonie słonecznej:) lampka otwarcia drzwi to szczerze nie sprawdzałem. bo do niedawna była zawsze wyłączona bo i tak nic nie dawała, ale sprawdzę to jeszcze raz dokładnie, może coś źle zrobiłem :)

dostałem linka (dzięki) do innego forum gdzie była dyskusja na ten temat, zamieniłem więc led na żarówkę i .... działa tak jak w instrukcji obsługi, być może jest coś w tym że te ledy biorą za mało i auto myśli że nic nie świeci to nie gasi tego. Może jak jest kamerka i ledy to prąd jest już podobny do tego jak by świeciły żarówki i układ się wyłączy.
Teraz jest zimno i plastiki prędzej się połamią już ten od żarówek miałem wrażenie że się zaraz rozleci bo zero uginania przy wyciąganiu:) ale na wiosnę trzeba będzie to oglądną:)

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9856
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: wszim » 12 gru 2014, o 23:03

:D A to takie buty, dlatego zapytałem czy w instalacji coś zmieniane - bo jednak było. Te ledy, które zastosowałem
viewtopic.php?f=76&t=774&view=unread#unread
to z nimi nie ma problemu, obciążalność mają taką, że BCM widzi je jak żarówki i normalnie wygasza.

paulr
Profesjonalista
Posty: 768
Rejestracja: 5 gru 2013, o 17:35
Imię: paweł
Chevi: Brak:-(
Lokalizacja: świony
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: paulr » 13 gru 2014, o 01:03

tylko że dla mnie jako nie elektryka zmiana w instalacji to .... anie nie mówią, a zmiana żarówki to zmiana żarówki, widać się nie dogadaliśmy po prostu, ale myślę że jak była by kamerka podłączona to też by gasiło.
wcześniej po prostu myślałem że LS nie gasi i jak już udało mi się rozebrać przednie lampki to olałem sprawę zasilania kamerki bo myślałem że mam taka wersję:)

Awatar użytkownika
comtv
Stały bywalec
Posty: 203
Rejestracja: 14 sie 2013, o 18:31
Imię: Jarek
Chevi: było ORL 1.8 LPG LT+
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: comtv » 10 maja 2015, o 16:16

To pytanie chyba najbardziej do wszima
Czy jak się weźmie prąd z przednich lampek do czytania do zasilania np. rejestratora jazdy to efekt jest następujący:
- KAŻDE otwarcie drzwi z zamka centralnego powoduje, że kamerka się włącza
- wyłączenie zapłonu - kamerka wyłącza się po 10 min.

Chodzi mi o to, że często u mnie występuje taka sytuacja. Jestem wraz z kilkoma osobami gdzieś w terenie, auto stanowi coś w rodzaju bazy, w której ekipa trzyma różne swoje rzeczy. Spędzam tam kilka godzin i w tym czasie niestety, co 15 np. ktoś idzie po coś do auta - po szminkę, po napój, po sweterek. I wtedy za KAŻDYM razem będzie mi włączał na 10 min. kamerkę.
Tak rozumiem działanie podłączenia by wszim Tu jednak powstaje obawa, że po iluś takich niechcianych załączeniach kamerki mogę nie odpalić auta.

Bo jeśli działa to tak jak myślę, to w moim przypadku lepiej chyba pociągnąć skądś normalny prąd "po stacyjce".

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9856
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: wszim » 10 maja 2015, o 16:50

Dobrze wszystko rozumiesz. Natomiast nie obawiałbym się rozładowania akumulatora, no chyba że trwało by to uruchamianie co 15min przez okres kilku dni non stop. Większym problemem byłaby kwestia nagrania pobliskiego trawnika lub żywopłotu.

Awatar użytkownika
comtv
Stały bywalec
Posty: 203
Rejestracja: 14 sie 2013, o 18:31
Imię: Jarek
Chevi: było ORL 1.8 LPG LT+
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: comtv » 10 maja 2015, o 17:02

Dzięki. Nagrywanie żywopłotu to nie jest problem bo kamera nagrywa w pętli.
Problem to ta moja niezdyscyplinowana ekipa. Choćbym nie wiem jak prosił to i tak będą co chwilę łazić po coś do samochodu. Ale jeśli uważasz, że takich kilkanaście załączeń w ciągu paru godzin nie zaszkodzi - to byłoby fajnie. Muszę to jeszcze przemyśleć.

Awatar użytkownika
huri_khan
Administrator
Posty: 3884
Rejestracja: 9 sie 2013, o 09:29
Imię: Robert
Chevi: Cruze 1,8 LT + LPG
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: huri_khan » 10 maja 2015, o 17:27

Ja od dwóch tygodni mam kamerę a dokładne zasilacz podłączony do gniazda gdzie jest non stop napięcie, póki co nie zauważyłem problemów z aku.
Wolę mieć jedno polubienie w realnym świecie niż kilka tysięcy polubień w wirtualnym.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 13945
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: etac » 10 maja 2015, o 17:29

postaw go, bez uzywania na 2 tygodnie :)
Panie Boże chroń mnie od przyjaciół, bo od wrogów obronie się sam
Moja Historia:
2007-2011 - Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 - Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2013-2017 - Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > - Chevrolet Aveo 1.4 LTZ

Awatar użytkownika
huri_khan
Administrator
Posty: 3884
Rejestracja: 9 sie 2013, o 09:29
Imię: Robert
Chevi: Cruze 1,8 LT + LPG
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: huri_khan » 10 maja 2015, o 19:25

Raczej nie będę miał takiej okazji
Wolę mieć jedno polubienie w realnym świecie niż kilka tysięcy polubień w wirtualnym.

Awatar użytkownika
MIDO
Specjalista
Posty: 457
Rejestracja: 5 sty 2014, o 14:38
Imię: Miłosz
Chevi: AveoT250 1,2 16v lpg
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: MIDO » 10 maja 2015, o 19:32

wszim pisze:Efekt...
Lens A 90st. ??

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9856
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: wszim » 10 maja 2015, o 21:15

Prawdę mówiąc już nie pamiętam, wydaje i się że raczej 120 ale teraz mam zamontowaną DR32, Mobius służy jako kamerka turystyczna

Awatar użytkownika
MIDO
Specjalista
Posty: 457
Rejestracja: 5 sty 2014, o 14:38
Imię: Miłosz
Chevi: AveoT250 1,2 16v lpg
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: MIDO » 10 maja 2015, o 21:27

wszim pisze:Prawdę mówiąc już nie pamiętam, wydaje i się że raczej 120 ale teraz mam zamontowaną DR32, Mobius służy jako kamerka turystyczna
Pytam bo mam LensB 120st. i zdawało mi się że standardowy LensA jest zdecydowanie za wąski jako kamera samochodowa...

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9856
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: wszim » 10 maja 2015, o 21:48

Zastrzel mnie ale nie pamiętam jaką wersją kupowałem , ale wydaje mi się że 120. Tu mam jakiś robiony przeze mnie testowy filmik DR32 vs Mobius. Wydaj mi się że to jest 120.

Awatar użytkownika
fred pl
Profesjonalista
Posty: 534
Rejestracja: 23 paź 2013, o 17:52
Imię: marcin
Chevi: orlando 1.8 +LPG
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: fred pl » 11 maja 2015, o 12:46

wszim pisze:Dobrze wszystko rozumiesz. Natomiast nie obawiałbym się rozładowania akumulatora, no chyba że trwało by to uruchamianie co 15min przez okres kilku dni non stop. Większym problemem byłaby kwestia nagrania pobliskiego trawnika lub żywopłotu.
A mi się raz rozładował aku , ale chyba przez to ,że coś wadliwa była ładowarka (spaliła się ) przez co narobiłem sobie więcej problemów :oops: (może kiedyś się wam przyznam ,co zrobiłem).
W każdym razie teraz dorobiłem na wszelki wypadek osobny wyłącznik do ładowarki

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9856
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: wszim » 11 maja 2015, o 20:42

Strasznie jesteś tajemniczy. Nawet popsuta ładowarka nie powinna chyba, że włączoną była w bagażniku. Tam gniazdko się nie wyłącza.

Awatar użytkownika
fred pl
Profesjonalista
Posty: 534
Rejestracja: 23 paź 2013, o 17:52
Imię: marcin
Chevi: orlando 1.8 +LPG
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: fred pl » 11 maja 2015, o 21:44

Mam podłączoną tak samo jak Ty , a jednak wrąbała aku . Tajemniczy jestem z tego powodu ,bo jak pomyśle o tym co zrobiłem to przychodzi mi tylko jedno do głowy ,że straszny ze mnie dureń {:/ i próbuje o tym zapomnieć

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9856
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: wszim » 11 maja 2015, o 21:58

Podłączona była do zasilania lampki? :zastanawiasie: Co to za ładowarka i co do nie podłączyłeś?

Awatar użytkownika
fred pl
Profesjonalista
Posty: 534
Rejestracja: 23 paź 2013, o 17:52
Imię: marcin
Chevi: orlando 1.8 +LPG
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: napięcie "po stacyjce" z okolic lusterka

Post autor: fred pl » 11 maja 2015, o 23:25

Tak była podłączona do zasilania lampki. Ładowarka od mojej kamerki. Zanim padła myślałem, że mam jakiś walnięty akumulator ,po naładowaniu na full było troszkę powyżej 12 V ,po nocy już spadało do 11 V .(już był problem z uruchomieniem auta )
Po wymianie ładowarki na nową i dołożeniu wyłącznika mam spokój.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2015, o 23:50 przez fred pl, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Orlando Elektryka/Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość