orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i klony)

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 10412
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i klony)

Post autor: wszim » 7 sie 2017, o 22:26

Nawiązując do wątków związanych z instalacjami w chevroletach alternatywnego zestawu multimedialnego - odgałęzienie tematu
http://forum.chevroletteampoland.com/vi ... =92816#top
http://forum.chevroletteampoland.com/vi ... nav#p51826

No i doszło. Po 3 tygodniach podróży osiołkiem bez śła i bez BATu. Kamerka zamówiona osobnym zamówieniem zapakowana do tego samego pudła. Z nalepki wygląda, że wysłane z Amsterdamu czyli przesyłka w ramach UE . Jak trafiła do Holandii bez odprawy celnej - ciekawostka. Teraz mnie czeka montaż. Będę musiał urlopik wziąć żeby sobie spokojnie w świetle dnia temat ogarnąć. Na razie mam do zreperowania przerzutkę w rowerze i do reanimacji lodówkę turystyczną. Może w przyszłym tygodniu znajdę dzionek na instalację S160.
Pakunek wygląda profesjonalnie, sprzęt również. Porobiłem fotek wyposażenia.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Avatar
Wymiatacz
Posty: 2462
Rejestracja: 9 sie 2013, o 08:08
Imię: Marcin
Chevi: brak
Lokalizacja: Racibórz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: Avatar » 8 sie 2017, o 07:29

Fm działa słabiej niż oryginalnie, nie mówię że wcale nie działa ale różnica jest zauważalna.
Sam ocenisz.
Zapraszam na forum roadnav - producenta

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 10412
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 8 sie 2017, o 08:25

U freda nie odbierało gorzej. Dlatego się zdecydowałem. Może poprawili.

Awatar użytkownika
Avatar
Wymiatacz
Posty: 2462
Rejestracja: 9 sie 2013, o 08:08
Imię: Marcin
Chevi: brak
Lokalizacja: Racibórz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: Avatar » 8 sie 2017, o 10:47

Oj na pewno nie jest tak dobrze jak na OEM, chyba że OEM w Orlando jest niespecjalnie dobry.
Poczujesz to na dłuższych trasach, kiedyś jak jechałem nad morze albo na wschód kraju to nie musiałem np. zmieniać stacji czy szukać podczas jazdy, AF i czułość radia ogarniała temat poprawnie i np. mogłem cały czas jechać na RadioZET.
Teraz przy takich przelotach stacje się gubią i trzeba łapać lokalne, mocniejsze, samo działanie AF też nie działa tak samo dobrze jak fabryczne ale pewnie jest to konsekwencja słabszej czułości radia.
Oni próbują ten temat poprawić i są poprawki w kodzie MCU co jakiś czas w tym zakresie ale jakichś poważnych rezultatów nie ma.
Ale dla pocieszenia, czytałem i oglądałem troche materiałow dotyczących wymiany radii 2DINowych na różne inne, nie tylko chinole ale i Pioneery i Clariony, niestety tam jest ten sam problem - czułość radia spada, może to wynikać z chipsetu który stosują do radia FM.
Jak 12V leci na wzmacniacz w antenie - a po to masz adaptery żeby tak było - to cudów się już nie zdziała :)

Ps. ostatnio pojawiła się jakaś sugestia na forum roadnava że niby ten fabryczny adapter który przychodzi z chinolem to jakaś lipa i kupno innego pomaga, choć teoria wydaje mi się nieco naciągana...
Ps.2 informacyjnie, 12V do zasilenia kamery cofania możesz wziąć z kabla do kamery cofania, z kabelka +12V, tam pojawia się zasilenia jak po CAN radio zczyta że wrzuciłeś wsteczny, nie trzeba kombinować z wpinaniem się w lampę cofania w zderzaku itp pierdoły a kabel do kamery który masz i tak ma VIDEO+/GND i dodatkową żyłę którą możesz to +12V zasilania puścić, masa i tak jest wspólna i leci po "koncentryku".

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 10412
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 8 sie 2017, o 11:08

Zobaczymy jak z tym radiem będzie. Teraz już trudno klamka zapadła, moim zdaniem słabe radio wynika z bliskości elektroniki cyfrowej która sieje, częściowo odfiltrują różnymi sposobami ale zawsze coś zostanie. To jest podobnie jak w smartfonie .
Dzięki za rady dotyczące kamerki, zawsze to mniej rozbiórek :ok:

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: barus » 8 sie 2017, o 18:35

Właśnie dwa dniu temu pokonałem trasę Bielsko-B - Jantar nad morzem, głównie przejazd A1. Przez całą trasę słuchałem Radio ZET i ani razu jej nie zgubiłem. AF ładnie ją przełączał, bo wiedziałem kiedy przełącza po zmianie poziomu głośności. Tak, że nie jest tak źle z tą czułością :)

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 10412
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 12 sie 2017, o 22:20

System zamontowany w 90%. Tzn jeszcze został do przeciągnięcia kabel kamerki i montaż samej kamerki oraz odsprzątanie auta. Niestety wybrałem wietrzny dzień na zabawy, a że drzewa uparły się rodzić, to mam wewnątrz kabiny las zielska, nasion i innego fruwającego barachła.
Najważniejsze jednak, że sprzęt ruszył od kopa, bo elektronika jest do ogarnięcia choć i tak musiałem podpytać freda o kilka spraw z kabelkologii :D . Oczywiście najtrudniejsze było to cczego można się było spodziewać, czyli demontaż plastików. Dwa czułe punkty, to kratki nawiewu - nie ma jak złapać, oraz znany wszem i wobec demontaż konsoli środkowej, a konkretnie upór dwóch najwyższych zatrzasków. Kratki poszły sposobem zagięta szprycha rowerowa, za którą ciągnąłem oraz mocne wklinowanie się w szparę od góry żeby puściły górne zaczepy.
DSC_1173_.jpg
DSC_1173_.jpg (381.62 KiB) Przejrzano 918 razy
DSC_1171_.jpg
DSC_1171_.jpg (388.56 KiB) Przejrzano 918 razy
Co do demontażu środkowej konsoli, rada przyjaciela była taka żebym przestał być czuły, delikatny czy coś w ten deseń :? . No to przestałem , czego efektem było wytarganie konsoli i zerwanie 4 zatrzasków :D w ten sposób.
DSC_1177_.jpg
DSC_1177_.jpg (1002.95 KiB) Przejrzano 918 razy
Blaszki zostały w dole lub spadły w czeluście. Z 4 odnalazłem 3 i powyciągałem magnesem. Nad ostatnią spędziłem z 30 minut i nie znalazłem . Dopiero potem. Ale wpadłem na pomysł i wywlokłem blaszkę z boczku osłaniającego BCM, łatwy dostęp, dokupię i zamontuję w tym boczku. Następnie przystąpiłem do naprawy zerwanych uchwytów dremelem gorącym powietrzem posklejałem je do kupy.
DSC_1178_.jpg
DSC_1178_.jpg (598.64 KiB) Przejrzano 918 razy
Z innych strat to spadł mi w czeluście piekieł uchwyt mikrofonowy, straciłem kolejne 30 minut na poszukiwania, ale piekło to piekło, uchwytu nie znalazłem ale za to znalazłem zagubioną blaszkę zatrzasku :lol: . Olałem ten niepotrzebny plastikowy gadget niech diabły się nim radują.
Dzięki Avatar za podpowiedzi, :witam: kabelek +12V ze złącza kamerki w stacji wyprowadza 12V w momencie załączenia biegu wstecznego. Czyli można połączyć to z kabelkiem czerwonym wiązki kamerki i super działa bez konieczności łączenia się do lampy wstecznego. Sprzęt wystartował, częściowo poskładałem plastiki, blaszki zatrzasków asekuracyjnie smarując teflonem.
Pierwsze uwagi na szybko.
zalety
1. Wiele rzeczy jest ładnie ogarniętych , system sam robi tak jakby człowiek chciał. Wreszcie poziom głośności dźwięku zostawiony = zastany przy rozruchu.
2. Od razu współpracuje z olkiem i jego BCM bez błędów i wypaczeń.
3. Kamera cofania, świetnie działa. Na razie filmowała moją gębę.
4. Jakość dźwięku super, akustyka o klasę wyższa niż na fabrycznym radio. Nawet na fabrycznych głośnikach - niebo a ziemia.
zauważone na prędce wadki
1. Po wyciągnięciu kluczyka nie działa sterowanie z przycisków i pokręteł.
2. Strasznie głośno stuka kierunkowskaz, cichutko zaś alarm pasów.
3. Nie działa androidowy mikrofon :o no i tu nie wiem czy usterka egzemplarza czy coś w konfiguracji, w każdym razie mikrofon wyprowadzany zestawu głośnomówiącego działa ok ale np dyktafon czy komendy głosowe do googla nie fungują.
I na koniec jak usunąć z ekranu androida4.4 ikonkę aplikacji , gdy przytrzymuję dłużej nie pojawia się kosz żeby móc tam wrzucić. Nawet mój młody biegły w różnych wersjach andków na krótko wymiękł.

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: barus » 12 sie 2017, o 22:46

Z tego co piszesz to demontaż konsoli w Olku jest bardziej upierdliwy od tego w Cruzie :zastanawiasie: Problemem w Cruzie było upchanie wiązek i kabelków we wnęce za radiem oraz przeciągnięcie przewodów do kamery cofania. Właśnie przy tej czynności urwałem parę zaczepów.
Gdzie umieściłeś antenę GPS i zdalny mikrofon?

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 10412
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 12 sie 2017, o 23:06

Jeżeli chodzi o olka to miejsca pod pokrywami radia bardzo dużo. Tam przecież jest cały schowek nadradiowy a I tak nie ma problemu z ułożeniem kablarni. Mikrofon wprowadziłem na listwę ozdobną tuż koło stacyjki. Tak samo jak zrobił fred. Zweryfikowane rozmową tel ,dobrze zbiera. Jutro pstryknę fotki.
No i zapomniałem najważniejsze dla mnie. Radio ma bardzo dobrą czułość. Wg mnie lepszą jak ori. Aplikacja radia średnio jest rozwiązana i ma błędy ale FM bardzo dobrze odbiera. Z czego się niezmiernie cieszę.

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 10412
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 13 sie 2017, o 19:47

No i się nacieszyłem. Avatar ratuj :pomoc: . Dziś montowałem kamerkę, umordowałem się ale zmogłem i efekt świetny, działało przez pierwsze testy. Gdy już wszystko skończyłem zacząłem bawić się sprzętem i coś się namieszało. Najpierw zauważyłem, że dźwięk radia się przyciszył i powstał dziwny efekt - jak podgłaśniam na ułamek sekundy głośność mocno rośnie by się płynnie w ciągu sekundy ściszyć. Efekt jakby wyciszało sygnał radia z powodu komunikatów czy dźwięków systemu. Ściszam a tu znowu dźwięk rośnie i znowu płynnie maleje. Ale to małe piwo. Kamerka przestała działać, widać autko z zaznaczonymi strefami czujników ale obraz czarny. Wcześniej bawiłem się aplikacją Telewizja, nie wiem czy ona coś nie poprzestawiała. Kojarząc to wszedłem jeszcze raz w tą telewizję ale nic tutaj mądrego nie znalazłem, poklikałem i wyszedłem. Efekt jeszcze gorzej - przestał się nawet pojawiać obrazek samochodu z czujnikami. Załamka :cry:

Jak zresetować żeby android startował od zera? Nie ma nigdzie takich opcji a przecież to nie ma przycisku jak w telefonie.
Jak wrócić do ustawień fabrycznych?

Awatar użytkownika
Avatar
Wymiatacz
Posty: 2462
Rejestracja: 9 sie 2013, o 08:08
Imię: Marcin
Chevi: brak
Lokalizacja: Racibórz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: Avatar » 13 sie 2017, o 21:02

Są dwie metody, jedna to reset z ustawień fabrycznych androida ale on raczej nie pomoże. Druga to wgranie firmware.
Wejdź na forum roadnava tam sa firmware.
Z informacji o tablecie w Androidzie znajdziesz numer swojego M.
Ja mam na przykład M045 czyli Cruze, Twój będzie pewnie inny.
W wątku do update szukasz swojego M, ściągasz i wrzucasz na karte SD według instrukcji na forum.
Radio podczas startu wykryje karte i zacznie update, trwa to około 15 minut, czekasz aż napisze to i dokładnie tylko to:
"Installation complete... You may remove sdcard"
Wcześniej jest tekst installation complete ale to nie koniec, on informuje tylko o update androida ale przed Tobą będzie MCU i Flash.
Haslo do archiwów z firmware to roadnav lub roadnav.com

Ps.

Głośność dźwięków systemowych można regulować
Guziki nie chodzą bo prawdopodobnie CAN adapter traci zasilanie jak wyciągniesz kluczyk ale na 100% nie jestem pewien, nie sprawdzałem, olałem temat nie przeszkadza mi.
Radio ma 4x25RMS przy 10% THD, jest dużo lepsze od fabrycznego ale do napedzania głośników fabrycznych.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 10412
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 13 sie 2017, o 21:46

Dzięki za szybką odpowiedź. Z awarią głośności sobie poradziłem dokopując się do wątku o tym problemie https://www.roadnav.com/forum/help-aa/6 ... evel-issue
Trzeba wejść w nawigację .... i już się problem rozwiązuje. Jest to jakiś bug, mieszałem podkładając różne navi i coś widocznie źle zadziałało. Animacja czujników cofania też się nagle znowu pojawiła, natomiast obraz z kamery mam nadal czarny. Cóż łatwo nie będzie, chyba czeka mnie ponowna rozbiórka tapicerek bo może kamerka nawaliła albo łącza, choć bardzo się starałem wszystko zabezpieczyć.
Głośność dźwięków systemowych można regulować
jak i gdzie. Nie mogłem znaleźć. Co prawda po zamontwaniu deski już tak głośno nie gdaka ten kierunkowskaz, trochę się przytłumił.
Guziki nie chodzą bo prawdopodobnie CAN adapter traci zasilanie jak wyciągniesz kluczyk ale na 100%
Taki problem to nie problem ale może ciekawe wyzwanie na przyszłość jak ogarnę rzeczy podstawowe. Na razie jestem strasznie zły, caluteńki dzień spędziłem na ciągnieciu kabla i montażu kamerki. Działało super, ekstra jakość obrazu i nagle bach - zdechło nie wiadomo z jakiego powodu.

edit.
Marcin mam kolejne pytania.
Jak ustawić tu nowa stację.
DSC_1195_.jpg
DSC_1195_.jpg (330.18 KiB) Przejrzano 857 razy
Umiem powiększyć tą listę tylko skanując automatycznie, umiem zamienić dowolną belkę na inną stację ale jak dodać ręcznie nową?
Tylko stacje z tej listy odpowiadają przyciskom konsoli. Jest jeszcze bug który polega na tym że jak jest włączone AF to z konsoli wybierają się stacje losowo albo nie wiem z jakiej listy.
Do czego to służy?
DSC_1194_.jpg
DSC_1194_.jpg (641.19 KiB) Przejrzano 857 razy
Czego to jest konfiguracja?

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: barus » 13 sie 2017, o 23:16

wszim pisze: Animacja czujników cofania też się nagle znowu pojawiła, natomiast obraz z kamery mam nadal czarny

Czy do kamery trafia 12V, czy świecą się diody w kamerze na wstecznym? Podłącz sygnał video np. z rejestratora PRV do wejścia kamery i sprawdzisz czy to kamera czy coś z radiem :zastanawiasie:

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 10412
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 13 sie 2017, o 23:26

Świecą diody. No właśnie się zastanawiam skąd naruchać jakąś kamerkę z sygnałem analogowym na chinchu. Najbardziej męczy mnie ponowna rozbiórka. :H

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i klo

Post autor: barus » 13 sie 2017, o 23:32

Ja w rejestratorze PRV mam dwa wyjścia do podglądu HDMI oraz AV.
Najpierw bym sprawdził to wejście, bo może coś nie kontaktuje, rozbiórka to już ostateczność.
Ostatnio zmieniony 13 sie 2017, o 23:36 przez barus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 10412
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 14 sie 2017, o 00:21

barus pisze:Ja w rejestratorze PRV mam dwa wyjścia do podglądu HDMI oraz AV.
Najpierw bym sprawdził to wejście, bo może coś nie kontaktuje, rozbiórka to już ostateczność.
Ja nie mam. Ale cokolwiek sprawdzić trzeba rozbierać. Dostęp do wtyków kamerki trzeba drzeć tapicerkę klapy. Żeby dostać się do wejścia kamerki przy radiu trzeba drzeć konsolę. Znalazłem starego Lumixa z wyjsciem AV, podłączyłem do TV żeby sprawdzić czy działa i nie działa. Nie wiem czemu choć kombinowałem na dziesiątą stronę. Zły dzień dzisiaj mam., wszystko się sprzysięgło i idzie jak po grudzie. Mam jeszcze mały stary telewizorek z wejściem AV, może podejdę do tematu od drugiej strony i spróbuję podłączyć się do niego kamerką.

Awatar użytkownika
Avatar
Wymiatacz
Posty: 2462
Rejestracja: 9 sie 2013, o 08:08
Imię: Marcin
Chevi: brak
Lokalizacja: Racibórz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: Avatar » 14 sie 2017, o 07:34

Uważam że podstawa to i tak update, podaj mi jaką masz wersję systemu w radio, wejdź w ustawienia androida, informacje o tablecie (bodajże) i tam są wersje MCU, Flash, APP i samego androida.
Program NAVI w ustawieniach wybiera się po to aby radio FM podczas emisji dźwięku z wybranego tam programu (nawigacyjnego) nie wyłączało się automatycznie.
Jeżeli dźwięk wypuści jakaś aplikacja z Androida która nie jest wybrana jako nawigacyjna, wtedy radio automatycznie się wyłącza (wycisza).
Faktycznie jak napisałeś o tym bugu to teraz mi się przypomniało że był taki temat ale nie śledziłem go dokładnie ponieważ nigdy taki problem u mnie nie wystąpił.
Żeby ściszyć gdakacz musisz wejść w program do konfiguracji ustawień pojazdu który jest dostępny jako aplikacja. U mnie dodatkowo uruchamia się po naciśnięciu przycisku CONFIG na konsoli centralnej, powinieneś mieć taką aplikację, ja mam wersje przetłumaczoną przeze mnie na polski także nazywa się to "Opcje pojazdu" ale u Ciebie będzie nazywało się chyba "Car Settings".
Dodatkowe ukryte menu konfiguracyjne jest dostępne po wejściu na ekran dialera, po wybraniu klawiszy ##0323
Co do kamery to proponuje sprawdzić jednak złącze przy samej kamerze (chinche).
Jeżeli chodzi o stacje radiowe to trzeba dać automatyczne wyszukiwanie (AS) żeby znalazł parę stacji.
Przyciski od 1 - 6 z przycisków radia a 6 przycisków które masz dostępne na ekranie radia w postaci dotykowej nie są ze sobą spięte (dosłownie), można tak to ustawić ale niekoniecznie trzeba, ja tą funkcję akurat lubie, na panelu dotykowym mam stacje które słucham na swoim terenie a pod przyciskami od 1 - 6 radia które mi znajdzie podczas podróży i łątwo mogę nimi przeskakiwać.
Aby na liście które pokazałeś ustawić radio, musisz ustawić częstotliwość która Cię interesuje np. 95Mhz i w momencie jak ta stacja gra, wejść w menu z listą, nacisnąć i przytrzymać przycisk przez 2 sekundy, wtedy pozycja się podmieni i tak dla każdej pozycji.
Aby ustawić stację radiową na części dotykowej interfejsu, przeciągasz z interfejsu napis z RDS-a lub częstotliwość FM w kratkę w której chcesz wartość zapamiętać.
Do wspomnianej listy nie dodasz stacji ręcznie, musisz wyedytować istniejącą pozycję tak jak opisałem.
Menu konfiguracyjne przycisków kierownicy jest używane przy sterowaniu rezystancyjnym z kierownicy gdyby było podłączone na złączach SWC1/SWC2, my mamy to ogarnięte CAN-em także to menu nie ma funkcji.

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 10412
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 14 sie 2017, o 09:13

Eureka. Naprawiłem kamerę. Włączyłem opcję Rev check i obraz się pojawił.
Obrazek
Widocznie kliknąłem niechcący wczoraj jak sobie przeglądałem te menu ustawień. A ja dzisiaj tak się przygotowałem na walkę ze sprzętem, mam aparat z wyjściem AV mam turystyczny telewizorek z wejściem AV, zabrałem oscyloskop i całą torbę druciarstwa, do późna studiowałem forum, w nocy spać nie mogłem i specjalnie wziąłem urlop. Przyjechałem do garażu nabuzowany ale zanim zacząłem dewastację postanowiłem sprawdzić to jedno menu, na które wczoraj wpadłem przed zaśnięciem. Klik i działa :-D
No to mam przed sobą cały dzionek żeby popsuć coś innego. Do przetestowania jeszcze kilka rzeczy zostało.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 10412
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 14 sie 2017, o 11:19

Nie mogę znaleźć ustawień głośności klikacza gdakacza.

Edit.
Znalazłem to jest Chime volume tylko że go mam na 0 a dalej stuka za głośno. Znaczy już niewiele z tym zrobię.

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: barus » 14 sie 2017, o 11:44

wszim pisze:Eureka. Naprawiłem kamerę. Przyjechałem do garażu nabuzowany ale zanim zacząłem dewastację postanowiłem sprawdzić to jedno menu, na które wczoraj wpadłem przed zaśnięciem. Klik i działa :-D
No to świetnie. Tak czułem, że coś namieszałeś ;)
wszim pisze:No to mam przed sobą cały dzionek żeby popsuć coś innego. Do przetestowania jeszcze kilka rzeczy zostało.
Może na chwilę wstrzymaj się z eksperymentami, bo zmarnujesz następny dzień urlopu :D) Sprawdź wszystko w trasie i opisz.

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 10412
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 14 sie 2017, o 12:55

Jutro święto.
Kolejne uwagi i zapytania.
Jak dobrać się do tego głównego launchera, wolałbym mieć dostęp do dwóch nawigacji niż jakiejś telewizji analogowej która już w eterze nie istnieje.

Nie udało mi się połączyć torque zainstalowanym na S160 z adapterem obd2. W ustawieniach widzi go ale nie chce parować. Tak jakby nie było w systemie sterowników do tego typu usługi po BT. Kurde trochę liczyłem na odpalenie torque, a tu zonk.


Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Avatar
Wymiatacz
Posty: 2462
Rejestracja: 9 sie 2013, o 08:08
Imię: Marcin
Chevi: brak
Lokalizacja: Racibórz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: Avatar » 14 sie 2017, o 13:24

Z tym 0 to tak Nie jest on często jest na 0 ale pamięta ostatnie ustawienie, więc jak zmienisz i wyjdziesz z menu to powinien poziom głośności zmienić.
Z tym rev check to też jestem pupa że tym nie pomyślałem bo sam to wlaczalem jak montowalem kamere, zmienia też pozycje grafiki czujników z środka na bok.

Co do obd musisz ustawić w radiu PIN taki jak ma OBD, tym samym również w telefonie aby się sparowal - zrobi to sam, odpal po prostu torque po ustawieniu dobrego pinu.
Moduł Bluetooth jest osobnym modułem, nie jest zintegrowany z androidem więc trzeba o tym pamiętać, z tego wynikają drobne ułomności jak ta.
Mój ELM chodzi bez zarzutu, pin bodajże mam 0000.

Modyfikować możesz ikony tylko na launcher typu android, na tym ichniejszym nie.
Możesz zmienić launcher na dowolny inny z marketu i ustawić sobie jak co chcesz jeżeli chodzi o ikony ale i tak musisz pamiętać o przelaczaniu programu navi w opcjach aby radio fm się nie wyłączylo.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 10412
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 14 sie 2017, o 14:14

Głośność 0 jest najmniejsza. Chyba zależy to już od charakterystyki głośniczka bo ding dongi systemu słychać cichutko a kierunkowskaz głośno.
Nie wiem jaki mam pin w ELM. Telefon łączy się bez pytania o pin. W S160 pin jest ustawiony na 0000.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i klo

Post autor: barus » 14 sie 2017, o 18:54

W ELM może być 0000 lub 1111. Ostatnio, gdy instalowałem nowy ELM to na pewno nie wymagał pinu, ale być może pamiętał stary pin z poprzedniego ELM. Jak instalowałem kiedyś stary a teraz nowy ELM, to zawsze miałem z nim duże problemy z parowaniem go z radiem. Radio widziało ELM, ale Torque go nie widział. Instalowałem go, usuwałem (ELM) i tak w kółko, za każdym razem restartowałem system aż w końcu załapał.
Ostatnio zmieniony 14 sie 2017, o 19:02 przez barus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 10412
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 14 sie 2017, o 19:00

Spróbuję z 1111, też kojarzę takie kody domyślne BT.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Orlando Elektryka/Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość