Wycieraczki działąją tylko na najwyższym biegu

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
michal2209
Obserwatorek
Posty: 21
Rejestracja: 10 paź 2016, o 12:25
Imię: Michał
Chevi: Epica
Lokalizacja: Ząbki
Kontakt:

Wycieraczki działąją tylko na najwyższym biegu

Post autor: michal2209 » 14 gru 2016, o 10:32

W mojej Epice wycieraczki działały tylko na największej prędkości. Problem okazał się nie do naprawienia przez ASO, zaproponowali wymianę silnika wycieraczek za 700zł {:/ Inni mechanicy rozkładali ręce w rezygnacji.
Zapytałem się po co wymieniać silnik skoro działa? Powiedzieli mi że elektronika znajduje się w silniku i że wymiana jest konieczna.
Nie jest 8-) .
W podszybiu po zdjęciu plastiku przy przewodach biegnących do silnika wycieraczek znajduje się przełącznik - taki sześcian/kostka, po jego wymianie na nowy, wszystko śmiga jak marzenie.
Podejrzewam, że gdybym miał jakiekolwiek pojęcie o elektronice i miernik to mógłbym to znaleźć.
Ps. jakby ktoś potrzebował silnik wycieraczek to mam na zbyciu bo kupiłem używany na allegroszu.

Awatar użytkownika
Wesley
Profesjonalista
Posty: 750
Rejestracja: 29 cze 2015, o 10:31
Imię: Piotrek
Chevi: Epica 2.0 + gazownia
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wycieraczki działąją tylko na najwyższym biegu

Post autor: Wesley » 14 gru 2016, o 10:34

A masz foty/nazwę tego sześcianu/kostki? - dla potomnych :ok:

michal2209
Obserwatorek
Posty: 21
Rejestracja: 10 paź 2016, o 12:25
Imię: Michał
Chevi: Epica
Lokalizacja: Ząbki
Kontakt:

Re: Wycieraczki działąją tylko na najwyższym biegu

Post autor: michal2209 » 4 sty 2017, o 09:44

Niestety nie, jak będę wymieniał filtr kabinowy na wiosnę to postaram się zrobić fotkę.

Awatar użytkownika
Wesley
Profesjonalista
Posty: 750
Rejestracja: 29 cze 2015, o 10:31
Imię: Piotrek
Chevi: Epica 2.0 + gazownia
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wycieraczki działąją tylko na najwyższym biegu

Post autor: Wesley » 4 sty 2017, o 12:11

Byłoby fajnie :ok:

michal2209
Obserwatorek
Posty: 21
Rejestracja: 10 paź 2016, o 12:25
Imię: Michał
Chevi: Epica
Lokalizacja: Ząbki
Kontakt:

Re: Wycieraczki działąją tylko na najwyższym biegu

Post autor: michal2209 » 22 sty 2017, o 14:53

Załączam zdjęcie tego przełącznika. Jakość słaba bo zdjęcie robione przez kratkę (plastikowe śróbki od podszybia nie mają u mnie gwintów więc wykręcanie ich trwa kilka godzin).
Da się odczytać schemat i numer, nie widać jedynie ilości nóżek, których jest 5 tak jak to wynika ze schematu.
numer przekaznika 96251271 - często jest sprzedawany razem z gniazdem.
Załączniki
przełącznik wycieraczek 2.jpg
przełącznik wycieraczek 2.jpg (369.65 KiB) Przejrzano 339 razy
przełącznik wycieraczek 1.jpg
przełącznik wycieraczek 1.jpg (529.39 KiB) Przejrzano 339 razy

RedneckAutoserwis
Aktywny
Posty: 79
Rejestracja: 21 paź 2016, o 10:06
Imię: Igor
Chevi: Epica
Lokalizacja: Węgrów
Kontakt:

Re: Wycieraczki działąją tylko na najwyższym biegu

Post autor: RedneckAutoserwis » 22 sty 2017, o 16:24

Ta kostka to przekaźnik. Jeśli aso go nie sprawdziło to ładna wtopa...
https://www.facebook.com/RedneckAutoser ... =bookmarks
Redneck Autoserwis
naprawy bieżące, naprawy opornic dmuchaw, ozonowanie klimatyzacji, polerowanie reflektorów i wiele inny...
799-806-166

Przemo87
Obserwatorek
Posty: 45
Rejestracja: 14 paź 2016, o 16:46
Imię: Przemek
Chevi: Epica
Lokalizacja: tychy
Kontakt:

Re: Wycieraczki działąją tylko na najwyższym biegu

Post autor: Przemo87 » 15 wrz 2017, o 22:24

U mnie ostatnio występował podobny problem wycieraczki działały tylko na najwyższym biegu lub zacinały się to w połowie, to nie działały wcale po kilkudziesięciu sekundach się odwieszały i działały normalnie. Dziś odebrałem swoją Epiczkę i mechanik stwierdził że problemem było przebicie i na szczęście już po problemie.

lukaszbozyk
Aktywny
Posty: 53
Rejestracja: 6 paź 2016, o 16:46
Imię: Łukasz
Chevi: Epica 2.0 D
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wycieraczki działąją tylko na najwyższym biegu

Post autor: lukaszbozyk » 19 wrz 2017, o 22:26

Też tak miałem wiązka ocierała o coś w środku tam gdzie jest mechanizm - zaizolowałem, zamocowałem i działa.
Mam jeszcze pytanie jakie macie śróbki do podszybia bo u mnie są tylko 2 po bokach i nie jest stabilnie zamocowane?
Pzdr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Epica Elektryka / Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości