[Cruze] Wymiana na licznik z wyświetlaczem graficznym

czyli jak samemu coś naprawić, coś usprawnić
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 13945
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

[Cruze] Wymiana na licznik z wyświetlaczem graficznym

Post autor: etac » 10 maja 2016, o 19:08

zamykając temat z tego watku viewtopic.php?f=29&t=2378&view=unread#unread

Dziękując jednocześnie kolegom z Rosji https://www.drive2.ru/users/mrgrey/

przekazuje tok postępowania:

1. kupujemy licznik z wybranym wyświetlaczem i dopasowaniem rodzaju silnika: benzyna lub diesel (niestety nie wiem, czy dla diesla można brać licznik z start/stop czy nie, ale podejrzewam, ze patrząc na dalsze kroki, programowanie będzie możliwe, a konieczna będzie tylko wymiana tarczy obrotomierza)

Obrazek

2. montujemy zakupiony licznik w samochodzie (demontaż licznika jest opisany w watku viewtopic.php?f=29&t=2378&view=unread#unread )

3. udajemy sie do zaprzyjaźnionego serwisu posiadającego moduł MDI

Obrazek

i tam poprzez program serwisowy wykonujemy programowanie:
- podłączamy komputer do pojazdu
- robimy SPS, i tutaj w miejsce uzyskanego naszego VIN, musimy podać VIN pojazdu który ma podobną konfiguracje w roczniku MY2014 (tutaj podziękowania dla kolegi thomasdg)
- kolejne komputer pozwala nam na konfiguracje pojazdu w zakresie podobnym jak pojazd dawca, w tym kroku jest możliwe włączenie tez funkcji ECO
- po udanym programowaniu, uzyskujemy działający w pełni licznik, ale BCM/ECM nie wskazuje przebiegu pojazdu i wskazuje -------.
- na tym kończymy wizytę w serwisie (myślę ze nasz śląski serwis będzie w stanie to robić, cena nie znana)

4. wymontowujemy ponownie licznik, rozbieramy jego tylną cześć, aby dostać się do układu eeproom
DSC_0020.JPG
DSC_0020.JPG (3.25 MiB) Przejrzano 1477 razy
5. odlutowujemy ten eeprom i wkładamy go do programatora jtag i tam odpowiednim programem odnajdujemy VIN pojazdu użytego do konfiguracji i wstawiamy tam nasz VIN i programujemy kość eeprom.

6. wlutowujemy ponownie układ w licznik, montujemy go w pojazd i cieszymy się nowymi funkcjami w naszym starym samochodzie.
DSC_0105.JPG
DSC_0105.JPG (3.53 MiB) Przejrzano 1477 razy
DSC_0104.JPG
DSC_0104.JPG (3.49 MiB) Przejrzano 1477 razy
DSC_0103.JPG
DSC_0103.JPG (3.51 MiB) Przejrzano 1477 razy
DSC_0102.JPG
DSC_0102.JPG (3.46 MiB) Przejrzano 1477 razy
DSC_0101.JPG
DSC_0101.JPG (3.44 MiB) Przejrzano 1477 razy
DSC_0100.JPG
DSC_0100.JPG (3.47 MiB) Przejrzano 1477 razy
DSC_0099.JPG
DSC_0099.JPG (3.41 MiB) Przejrzano 1477 razy
DSC_0098.JPG
DSC_0098.JPG (3.46 MiB) Przejrzano 1477 razy
DSC_0097.JPG
DSC_0097.JPG (3.49 MiB) Przejrzano 1477 razy
DSC_0097.JPG
DSC_0097.JPG (3.49 MiB) Przejrzano 1477 razy
DSC_0096.JPG
DSC_0096.JPG (3.47 MiB) Przejrzano 1477 razy
DSC_0095.JPG
DSC_0095.JPG (3.48 MiB) Przejrzano 1477 razy
DSC_0094.JPG
DSC_0094.JPG (3.46 MiB) Przejrzano 1477 razy
DSC_0093.JPG
DSC_0093.JPG (3.48 MiB) Przejrzano 1477 razy
DSC_0092.JPG
DSC_0092.JPG (3.53 MiB) Przejrzano 1477 razy
DSC_0091.JPG
DSC_0091.JPG (3.48 MiB) Przejrzano 1477 razy
DSC_0090.JPG
DSC_0090.JPG (3.45 MiB) Przejrzano 1477 razy
DSC_0089.JPG
DSC_0089.JPG (3.48 MiB) Przejrzano 1477 razy
DSC_0088.JPG
DSC_0088.JPG (3.5 MiB) Przejrzano 1477 razy
7. Powyższy licznik pasuje do Orlando i sposób postępowania jest identyczny.

8. Minus, ale to muszę sprawdzić, to z MY2014 posiadam układ TPMS, którego dezaktywacja jest niemożliwa (jak na razie), wiec każdego ranka mam informacje o sprawdzeniu ciśnienia w kołach.
Panie Boże chroń mnie od przyjaciół, bo od wrogów obronie się sam
Moja Historia:
2007-2011 - Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 - Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2013-2017 - Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > - Chevrolet Aveo 1.4 LTZ

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9856
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: [Cruze] Wymiana na licznik z wyświetlaczem graficznym

Post autor: wszim » 10 maja 2016, o 20:48

Szacun za wytrwałość :ok: , brawo za wykonanie i podzielenie się zdobytą wiedzą.
Przydałoby się użycie galerii do przeglądania tak wielu fotek.
Programator nie musi być z jtag. JTAG to typ interfejsu którego akurat ten EEPROM nie posiada, za to używa interfejsu i2c.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 13945
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: [Cruze] Wymiana na licznik z wyświetlaczem graficznym

Post autor: etac » 27 sie 2016, o 22:56

Dostałem maila ale odpowiem tutaj, bo pytania wazne.
Na forum skierowala mnie chec wymiany licznika z mid level na up level zgodnie z manualem który przygotowales. Korzystając z okazji miałbym kilka pytan. Mam nadzieje ze będziesz mogl mi pomoc.
1. Czy orientujesz sie czy gdzieś w Warszawie jest serwis/fachowiec który pomógłby z programowaniem licznika? Może jest na forum ktoś z Warszawy kto już przetarł szlak?
2. Czy przy wymianie tarczy (prędkościomierz lub obrotomierz, zależnie czy licznik z Cruze 1.7 z PL czy licznik z US) jest konieczność kalibracji wskazówek? (nigdy tego nie robilem) Ciezko znalezc licznik dawce pochodzący z 2.0 VCDI z europy (chyba tylko w MY2014 niedostępne w Polsce)
3. Czy problem z wyświetlaniem ikonki od TMPS miałeś z powodu założonych customowych felg bez czujnikow ciśnienia czy to z innego powodu?
4. Czy jest możliwość wymiany samego wyświetlacza z mid level na up level w liczniku? Chyba odeszła by konieczność programowania VIN ale zapewne trzeba nadal zaprogramować funkcje.
Odpowiedzi:
1. Niestety nie znam żadnego, nikt z tych misiów nie jest tak miły jak katowicki serwis MMCars
2. Przy zamianie wazne chyba jest zeby był diesel i wtedy przekładamy tarcze zegarów, a reszta myślę ze zadziała, bo i tak programujemy silnik i czy w mph czy w km ma byc licznik
3. Wynika to z tego ze dla pojazdu jaki masz nie ma oprogramowania, wiec musisz uzyc danych z MY2014 a te fabrycznie maja TPMS i nie da się go wyprogramowac. Jest jeszcze szansa ze wybierając inny kraj niz Europa ta funkcja zniknie, ale tego juz nie sprawdzę, bo musiałbym znowu grzebać w eeprom (ale nie mowie nie bo mam juz ten temat na tapecie). Mysle tez ze załozenie tych czujników moze spowodowac zniknięcie problemu.
4. Nie ma możliwości, są to rożne dwie płyty sterujące i inne taśmy podłączeniowe wyswietlacza
Panie Boże chroń mnie od przyjaciół, bo od wrogów obronie się sam
Moja Historia:
2007-2011 - Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 - Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2013-2017 - Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > - Chevrolet Aveo 1.4 LTZ

Awatar użytkownika
ChevyTesla
Obserwatorek
Posty: 34
Rejestracja: 26 mar 2018, o 15:53
Imię: Elon
Chevi: Cruze 1.8
Lokalizacja: Internet
Kontakt:

Re: [Cruze] Wymiana na licznik z wyświetlaczem graficznym

Post autor: ChevyTesla » 10 maja 2018, o 14:59

Jaki jest kod GM tego licznika w wersji do silnika 1.8? Na allegro można szukać na próżno go...

Awatar użytkownika
pawelwaw84
Specjalista
Posty: 334
Rejestracja: 24 mar 2014, o 10:23
Imię: Paweł
Chevi: Cruze LT+WTCC 1.4T
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] Wymiana na licznik z wyświetlaczem graficznym

Post autor: pawelwaw84 » 10 maja 2018, o 17:09

Panowie w Oplu w tym wyswietlaczu UpLevel jest mozliwosc odblokowania kilku funkcji serwisowych. Nie wiecie czy u nas tez jest to mozliwe? Mnie chyba najbardziej interesowalaby rzeczywista temperatura plynu chlodzacego.

Awatar użytkownika
kemoiz
Wymiatacz
Posty: 1088
Rejestracja: 24 paź 2013, o 17:46
Imię: Łukasz
Chevi: Cruze 1.8 HB LT+
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] Wymiana na licznik z wyświetlaczem graficznym

Post autor: kemoiz » 10 maja 2018, o 17:31

Tak mam temperaturę w uplevel. Ale standardowo jej nie było. Etac na zeszłorocznym zlocie mi zaprogramował.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
ChevyTesla
Obserwatorek
Posty: 34
Rejestracja: 26 mar 2018, o 15:53
Imię: Elon
Chevi: Cruze 1.8
Lokalizacja: Internet
Kontakt:

Re: [Cruze] Wymiana na licznik z wyświetlaczem graficznym

Post autor: ChevyTesla » 10 maja 2018, o 17:48

Czyli do benzyniaka 1.8 znaleźć taki to jak szukać igły w stogu siana?

Awatar użytkownika
szczuplin
Profesjonalista
Posty: 745
Rejestracja: 9 mar 2016, o 15:00
Imię: Krzysztof
Chevi: Cruze
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Re: [Cruze] Wymiana na licznik z wyświetlaczem graficznym

Post autor: szczuplin » 10 maja 2018, o 18:35

kemoiz pisze:
10 maja 2018, o 17:31
Tak mam temperaturę w uplevel. Ale standardowo jej nie było. Etac na zeszłorocznym zlocie mi zaprogramował.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Etac rozmawialismy na ten temat na zlocie. Tego roku może uda się to zrealizować? Będziesz miał sprzęt?

Łukasz wyświetla ci jakies jeszcze dodatkowe parametry?

Awatar użytkownika
kemoiz
Wymiatacz
Posty: 1088
Rejestracja: 24 paź 2013, o 17:46
Imię: Łukasz
Chevi: Cruze 1.8 HB LT+
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] Wymiana na licznik z wyświetlaczem graficznym

Post autor: kemoiz » 10 maja 2018, o 19:21

Ale Ty nie masz uplevel więc raczej za wiele tam się dodać nie da.
Przeglądaliśmy te opcje i tylko temperaturę chciałem. Były jeszcze jakieś związane z podróżą ale uznałem, że i tak mi się nie przydadzą.

Awatar użytkownika
szczuplin
Profesjonalista
Posty: 745
Rejestracja: 9 mar 2016, o 15:00
Imię: Krzysztof
Chevi: Cruze
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Re: [Cruze] Wymiana na licznik z wyświetlaczem graficznym

Post autor: szczuplin » 10 maja 2018, o 19:33

Ok. Dzięki za odpowiedź. Zobaczymy może ktoś coś jeszcze doda w tym temacie.

Awatar użytkownika
ChevyTesla
Obserwatorek
Posty: 34
Rejestracja: 26 mar 2018, o 15:53
Imię: Elon
Chevi: Cruze 1.8
Lokalizacja: Internet
Kontakt:

Re: [Cruze] Wymiana na licznik z wyświetlaczem graficznym

Post autor: ChevyTesla » 15 maja 2018, o 00:34

W US aż się roi od liczników z dużym wyświetlaczem.
https://www.ebay.com/itm/12-CHEVROLET-C ... SwEaBaCoVw

Pasowałoby do Polskiego Cruze'a?

Awatar użytkownika
C77
Wymiatacz
Posty: 1338
Rejestracja: 29 mar 2015, o 00:20
Imię: Miłosz
Chevi: Cruzak CC77
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: [Cruze] Wymiana na licznik z wyświetlaczem graficznym

Post autor: C77 » 15 maja 2018, o 00:38

Wszystko jest do zrobienia ale lepiej EU.
Ex-dowódca Org Division "Z debilami nie gadam... z kłamczuchami też"
CTP - 1334 vs 7000 - CC77 🇵🇱
Obrazek
Ja na Drive2

Rafalisko
Obserwatorek
Posty: 46
Rejestracja: 20 maja 2017, o 10:59
Imię: Rafał
Chevi: Cruze 1.4 SW
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: [Cruze] Wymiana na licznik z wyświetlaczem graficznym

Post autor: Rafalisko » 15 maja 2018, o 10:12

kemoiz pisze:Ale Ty nie masz uplevel więc raczej za wiele tam się dodać nie da.
Przeglądaliśmy te opcje i tylko temperaturę chciałem. Były jeszcze jakieś związane z podróżą ale uznałem, że i tak mi się nie przydadzą.
Gdzie mogę znaleźć jakie funkcje mam ukryte w moim liczniku? Mam MY2012 z ECO.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
pawelwaw84
Specjalista
Posty: 334
Rejestracja: 24 mar 2014, o 10:23
Imię: Paweł
Chevi: Cruze LT+WTCC 1.4T
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] Wymiana na licznik z wyświetlaczem graficznym

Post autor: pawelwaw84 » 15 maja 2018, o 10:35

Podejrzewam ze identyczne jak w Oplu. Zerknij na youtube
[youtube]https://youtu.be/RnWR2AnavFg[/youtube]

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 13945
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: [Cruze] Wymiana na licznik z wyświetlaczem graficznym

Post autor: etac » 15 maja 2018, o 18:46

Rafalisko pisze:
15 maja 2018, o 10:12
kemoiz pisze:Ale Ty nie masz uplevel więc raczej za wiele tam się dodać nie da.
Przeglądaliśmy te opcje i tylko temperaturę chciałem. Były jeszcze jakieś związane z podróżą ale uznałem, że i tak mi się nie przydadzą.
Gdzie mogę znaleźć jakie funkcje mam ukryte w moim liczniku? Mam MY2012 z ECO.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
masz zdjęcia wszystkich możliwych powyżej. Inne funkcje tylko po modyfikacji zewnętrznej poprzez zmiany w eeprom
Panie Boże chroń mnie od przyjaciół, bo od wrogów obronie się sam
Moja Historia:
2007-2011 - Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 - Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2013-2017 - Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > - Chevrolet Aveo 1.4 LTZ

Rafalisko
Obserwatorek
Posty: 46
Rejestracja: 20 maja 2017, o 10:59
Imię: Rafał
Chevi: Cruze 1.4 SW
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: [Cruze] Wymiana na licznik z wyświetlaczem graficznym

Post autor: Rafalisko » 15 maja 2018, o 19:31

Myślałem że jest coś więcej. Te na zdjęciach powyżej to mam od początku. Dziękuję za informację

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 13945
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: [Cruze] Wymiana na licznik z wyświetlaczem graficznym

Post autor: etac » 15 maja 2018, o 19:33

Dodatkowo jest

- voltomierz
- temperatura silnika
- stoper

reszta funkcji jak nawi, opony itp nie ma sensu w aucie
Panie Boże chroń mnie od przyjaciół, bo od wrogów obronie się sam
Moja Historia:
2007-2011 - Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 - Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2013-2017 - Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > - Chevrolet Aveo 1.4 LTZ

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Manuale”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość