Resetujący się komputer

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
iktorn83
Aktywny
Posty: 94
Rejestracja: 7 cze 2018, o 12:06
Imię: Wiktor
Samochód: Epica
Silnik: 2.0 VCDI
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Resetujący się komputer

Post autor: iktorn83 » 26 cze 2018, o 20:16

Witam,
mam od tygodnia problem z komputerem pokładowym, który w losowych momentach sam się resetuje. Czasami dzień/dwa jest okej, spalanie średnie itp. jest zapisane, a zazwyczaj rano odpalam auto i dane z komputera są wyzerowane. Napięcie akumulatora okej, ładowanie jest.

Awatar użytkownika
KonradMaster
Profesjonalista
Posty: 638
Rejestracja: 6 lip 2016, o 11:14
Imię: Konrad
Samochód: Epica LMV
Silnik: 2.0D, VCDi, 150KM, diesel
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

Re: Resetujący się komputer

Post autor: KonradMaster » 28 cze 2018, o 09:21

Okej, czyli jakie jest to napięcie?
Pozdrawiam,
Konrad

Jest: Chevrolet Epica 2.0D VCDi 150KM 320NM 2007r. -> CT 180KM 370NM
Było: Daewoo Nubira II 2.0 D-TEC 133KM 184NM 2000r. + LPG AEB KING 4
Obrazek

iktorn83
Aktywny
Posty: 94
Rejestracja: 7 cze 2018, o 12:06
Imię: Wiktor
Samochód: Epica
Silnik: 2.0 VCDI
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Resetujący się komputer

Post autor: iktorn83 » 28 cze 2018, o 13:55

Na wyłączonym silniku 12,4V, podczas pracy 14,3V

Awatar użytkownika
KonradMaster
Profesjonalista
Posty: 638
Rejestracja: 6 lip 2016, o 11:14
Imię: Konrad
Samochód: Epica LMV
Silnik: 2.0D, VCDi, 150KM, diesel
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

Re: Resetujący się komputer

Post autor: KonradMaster » 28 cze 2018, o 13:59

Sprawdź może jeszcze pobór prądu. Może coś wyczerpuje aku i jak auto postoi dłużej to przez to komputer się resetuje?
Pozdrawiam,
Konrad

Jest: Chevrolet Epica 2.0D VCDi 150KM 320NM 2007r. -> CT 180KM 370NM
Było: Daewoo Nubira II 2.0 D-TEC 133KM 184NM 2000r. + LPG AEB KING 4
Obrazek

iktorn83
Aktywny
Posty: 94
Rejestracja: 7 cze 2018, o 12:06
Imię: Wiktor
Samochód: Epica
Silnik: 2.0 VCDI
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Resetujący się komputer

Post autor: iktorn83 » 28 cze 2018, o 14:07

No właśnie zauważyłem, że problem występuje częściej rano, jak jest zimno, a jeśli auto stoi całą noc i dopiero w południe je odpalę to jest okej.

Awatar użytkownika
KonradMaster
Profesjonalista
Posty: 638
Rejestracja: 6 lip 2016, o 11:14
Imię: Konrad
Samochód: Epica LMV
Silnik: 2.0D, VCDi, 150KM, diesel
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

Re: Resetujący się komputer

Post autor: KonradMaster » 28 cze 2018, o 14:22

Hmm, no to jest podobnie jak u mnie ze sterowaniem z kierownicy. Jak jest zimno, to przyciszanie z kierownicy nie działa, muszę przejechać parę kilometrów i rozgrzać auto, żeby zaczęło działać... Ewentualnie zaprogramować na nowo w stacji. Jak jest ciepło (+10°C) to problem nie istnieje. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje, czy to jest problem z samym kontrolerem, czy z kablami, nie mam pojęcia...
Przypadkiem nie masz może do podmienienia jakiegoś innego komputerka? :) Byś wtedy wiedział gdzie leży problem. Ale mimo wszystko sprawdź ten pobór prądu na postoju.
Pozdrawiam,
Konrad

Jest: Chevrolet Epica 2.0D VCDi 150KM 320NM 2007r. -> CT 180KM 370NM
Było: Daewoo Nubira II 2.0 D-TEC 133KM 184NM 2000r. + LPG AEB KING 4
Obrazek

iktorn83
Aktywny
Posty: 94
Rejestracja: 7 cze 2018, o 12:06
Imię: Wiktor
Samochód: Epica
Silnik: 2.0 VCDI
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Resetujący się komputer

Post autor: iktorn83 » 6 lip 2018, o 10:01

No z tym komputerem, to problem bo na Opocznie są chyba dwie Epicy oprócz mojej i nie znam ich właścicieli, żeby podmienić komputer :P Obecnie od 29 czerwca się nie resetuje, aż dziwne.

barteklodz
Świeżak
Posty: 30
Rejestracja: 28 lis 2017, o 23:06
Imię: Bartek
Samochód: Epica
Silnik:
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Resetujący się komputer

Post autor: barteklodz » 7 lip 2018, o 23:16

mnie też się resetuje
losowo
zazwyczaj im cieplej tym mniej razy

Mati07
Świeżak
Posty: 1
Rejestracja: 9 paź 2018, o 10:13
Imię: Mateusz
Samochód: Epica
Silnik:
Lokalizacja: Dębica
Kontakt:

Re: Resetujący się komputer

Post autor: Mati07 » 2 lis 2018, o 09:17

Witam. Czy ktoś rozwiązał ten problem bo też mam taką samą przypadłość?

kamyk119
Aktywny
Posty: 74
Rejestracja: 19 sie 2016, o 17:00
Imię: Paweł
Samochód: Epica 2.0 + KME
Silnik:
Lokalizacja: Brwinów
Kontakt:

Re: Resetujący się komputer

Post autor: kamyk119 » 29 lis 2019, o 11:07

U mnie to samo. Wczoraj wymieniłem aku na nowy. Bez zmian, chłodniejsza noc i komp się resetuje. Nie wiem czy on ma jakieś swoje podtrzymanie pamięci? Może jakiś scalak leci?

Awatar użytkownika
KonradMaster
Profesjonalista
Posty: 638
Rejestracja: 6 lip 2016, o 11:14
Imię: Konrad
Samochód: Epica LMV
Silnik: 2.0D, VCDi, 150KM, diesel
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

Re: Resetujący się komputer

Post autor: KonradMaster » 29 lis 2019, o 11:10

Najlepiej kupić używkę i podmienić. Nie są zbyt drogie.
Pozdrawiam,
Konrad

Jest: Chevrolet Epica 2.0D VCDi 150KM 320NM 2007r. -> CT 180KM 370NM
Było: Daewoo Nubira II 2.0 D-TEC 133KM 184NM 2000r. + LPG AEB KING 4
Obrazek

kamyk119
Aktywny
Posty: 74
Rejestracja: 19 sie 2016, o 17:00
Imię: Paweł
Samochód: Epica 2.0 + KME
Silnik:
Lokalizacja: Brwinów
Kontakt:

Re: Resetujący się komputer

Post autor: kamyk119 » 29 lis 2019, o 11:20

No wiem ale jakoś przeraża mnie myśl o rozkręcaniu tego w takiej temperaturze. Boje się że połamię zatrzaski.

Awatar użytkownika
KonradMaster
Profesjonalista
Posty: 638
Rejestracja: 6 lip 2016, o 11:14
Imię: Konrad
Samochód: Epica LMV
Silnik: 2.0D, VCDi, 150KM, diesel
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

Re: Resetujący się komputer

Post autor: KonradMaster » 29 lis 2019, o 11:22

To fakt. Pozostaje zatem albo ciepły garaż, albo oczekiwanie do wiosny.
Pozdrawiam,
Konrad

Jest: Chevrolet Epica 2.0D VCDi 150KM 320NM 2007r. -> CT 180KM 370NM
Było: Daewoo Nubira II 2.0 D-TEC 133KM 184NM 2000r. + LPG AEB KING 4
Obrazek

kamyk119
Aktywny
Posty: 74
Rejestracja: 19 sie 2016, o 17:00
Imię: Paweł
Samochód: Epica 2.0 + KME
Silnik:
Lokalizacja: Brwinów
Kontakt:

Re: Resetujący się komputer

Post autor: kamyk119 » 29 lis 2019, o 22:05

Orientuje się ktoś jak to jest z "pasowaniem" kompów? Czy do 2.0D, 2.5 Pb i 2.0 Pb są takie same? Jest sporo używek ale ani jeden z 2.0 PB.

kamyk119
Aktywny
Posty: 74
Rejestracja: 19 sie 2016, o 17:00
Imię: Paweł
Samochód: Epica 2.0 + KME
Silnik:
Lokalizacja: Brwinów
Kontakt:

Re: Resetujący się komputer

Post autor: kamyk119 » 26 sty 2020, o 16:31

Wymieniłem wczoraj kompa. Efektów brak. Nowy też się resetuje. Komp i aku wymienione a efektów brak. Nawet nie wiem gdzie dalej szukać :(

Awatar użytkownika
Arbi
Specjalista
Posty: 310
Rejestracja: 14 kwie 2019, o 21:51
Imię: Albert
Samochód: Epica
Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
Lokalizacja: Skulsk
Kontakt:

Re: Resetujący się komputer

Post autor: Arbi » 26 sty 2020, o 18:51

Sprawdź jaki masz spadek napięcia przy odpaleniu auta po nocy. Jaki masz ten nowy akumulator?

Awatar użytkownika
KonradMaster
Profesjonalista
Posty: 638
Rejestracja: 6 lip 2016, o 11:14
Imię: Konrad
Samochód: Epica LMV
Silnik: 2.0D, VCDi, 150KM, diesel
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

Re: Resetujący się komputer

Post autor: KonradMaster » 27 sty 2020, o 21:45

Ciężki temat... Jednakże ciągle upierałbym się, że jest to problem z wariującym napięciem w instalacji. Sprawdź wartość napięcia rano po dłuższym postoju, tak jak pisze Albert.
Pozdrawiam,
Konrad

Jest: Chevrolet Epica 2.0D VCDi 150KM 320NM 2007r. -> CT 180KM 370NM
Było: Daewoo Nubira II 2.0 D-TEC 133KM 184NM 2000r. + LPG AEB KING 4
Obrazek

Olokolo
Aktywny
Posty: 65
Rejestracja: 16 maja 2019, o 00:52
Imię: Olo
Samochód: Epica
Silnik: 2.0
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Resetujący się komputer

Post autor: Olokolo » 27 sty 2020, o 22:07

a co tu ma komputer do tego? czy resetuje się przed odpaleniem czy po? Sprawdź rozrusznik bo jestem przekonany że on ciągnie prądu jak wściekły. Drugą rzeczą jest masa na silniku. Miałem tak w starszym struclu że masa przerdzewiała (niby miedź...) i się zerwała i wisiała na paru nitkach, jak dotknęła bloku silnika to było ok, jak nie to bieda...

kamyk119
Aktywny
Posty: 74
Rejestracja: 19 sie 2016, o 17:00
Imię: Paweł
Samochód: Epica 2.0 + KME
Silnik:
Lokalizacja: Brwinów
Kontakt:

Re: Resetujący się komputer

Post autor: kamyk119 » 28 sty 2020, o 07:54

Olokolo resetuje się po przekręceniu kluczyka do pozycji zapłon. Tak jakbym dopiero podpiął aku. Arbi akumulator Duracell Advanced 12V/63Ah/600A. Wydaje mi się, że gdyby masa była uwalona to problemów byłoby więcej choćby z zapalaniem, zegarkiem, radiem czy oświetleniem a tu nic. Tylko reset kompa i to też nie zawsze, choć zimą w 95% po przekręceniu kluczyka komp jest wyzerowany.

lukaslacetti
Specjalista
Posty: 374
Rejestracja: 2 lut 2017, o 10:46
Imię: Łukasz
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 109KM
LPG: Stag 300 Premium
Lokalizacja: Wo
Kontakt:

Re: Resetujący się komputer

Post autor: lukaslacetti » 28 sty 2020, o 09:13

Panowie Albo masa albo posprawdzajcie bezpieczniki może jest tam jakiś odpowitadajacy za podtrzymanie pamięci ECU

kamyk119
Aktywny
Posty: 74
Rejestracja: 19 sie 2016, o 17:00
Imię: Paweł
Samochód: Epica 2.0 + KME
Silnik:
Lokalizacja: Brwinów
Kontakt:

Re: Resetujący się komputer

Post autor: kamyk119 » 1 lut 2020, o 12:57

Gdzie w Epice są punkty przykręcania masy?

kamyk119
Aktywny
Posty: 74
Rejestracja: 19 sie 2016, o 17:00
Imię: Paweł
Samochód: Epica 2.0 + KME
Silnik:
Lokalizacja: Brwinów
Kontakt:

Re: Resetujący się komputer

Post autor: kamyk119 » 5 lut 2020, o 06:56

Panowie sprawdźcie u siebie jedną rzecz. U mnie komp resetował się już zawsze. Nieważne czy samochód stał całą noc, czy krótko np. podczas tankowania. Ale zdarzyło mi się, że parę razy nie wyłączyłem radia przyciskiem tylko po prostu zgasiłem samochód i wyjąłem kluczyk. Po uruchomieniu (radio włączało się wraz z zapłonem) komp się nie resetował. Ostatnie trzy dni nie wyłączając radia przyciskiem, po uruchomieniu komputer trzyma ustawienia. Nie jest to rozwiązanie problemu ale może wskazówka dla kogoś ogarniętego w elektryce. Ja niestety w tej dziedzinie jest cieniutki. Zobaczcie u siebie czy też tak macie.

Awatar użytkownika
KonradMaster
Profesjonalista
Posty: 638
Rejestracja: 6 lip 2016, o 11:14
Imię: Konrad
Samochód: Epica LMV
Silnik: 2.0D, VCDi, 150KM, diesel
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

Re: Resetujący się komputer

Post autor: KonradMaster » 5 lut 2020, o 08:19

U mnie jest bez różnicy, nie ważne czy wyłączam stację przyciskiem przed zgaszeniem silnika, czy nie, komputer pokładowy się nie resetuje. Wychodzi na to, że ktoś musiał grzebać w instalacji u Ciebie i przycisk włączenie/wyłączenie radia odpowiada również za reset kompa.
A tak w ogóle, to po co ręcznie wyłączasz radio, skoro wystarczy tylko wyjąć kluczyk ze stacyjki?
Pozdrawiam,
Konrad

Jest: Chevrolet Epica 2.0D VCDi 150KM 320NM 2007r. -> CT 180KM 370NM
Było: Daewoo Nubira II 2.0 D-TEC 133KM 184NM 2000r. + LPG AEB KING 4
Obrazek

kamyk119
Aktywny
Posty: 74
Rejestracja: 19 sie 2016, o 17:00
Imię: Paweł
Samochód: Epica 2.0 + KME
Silnik:
Lokalizacja: Brwinów
Kontakt:

Re: Resetujący się komputer

Post autor: kamyk119 » 5 lut 2020, o 10:40

Nie sądzę, że ktoś grzebał w instalacji bo jak wymieniałem kompa i wyciągałem deskę to dokładnie obejrzałem kable i wszystko jest fabryczne.Jak kupiłem Epikę też się nie resetował. To się działo stopniowo. Coraz częściej aż doszło do tego że resetował się zawsze. Dlatego pytam tych właścicieli, którym się resetuje. Wysłałem zapytanie do Opla na Krakowskiej co może być przyczyną, ale na razie cisza. Co do wyciągania kluczyka bez wyłączania radia, mam "traumę" bo kiedyś jeszcze w starym GSi tak zrobiłem ale radio po kilku sekundach się włączało i wyssało cały aku :D

Awatar użytkownika
KonradMaster
Profesjonalista
Posty: 638
Rejestracja: 6 lip 2016, o 11:14
Imię: Konrad
Samochód: Epica LMV
Silnik: 2.0D, VCDi, 150KM, diesel
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

Re: Resetujący się komputer

Post autor: KonradMaster » 5 lut 2020, o 10:47

Wątpię, żeby Ci "specjaliści" z ASO cokolwiek mądrego Ci odpowiedzieli... Ale mimo wszystko, jak dla mnie to problemu nie ma, bo sam napisałeś, że wystarczy nie wyłączać ręcznie radia z przycisku i wtedy ustawienia się nie resetują. Nie czaję po co ręcznie wyłączać radio przed zgaszeniem silnika... Przecież po to wymyślili włączanie/wyłączanie po zapłonie, czy sterowanie za pomocą BSM, żeby wygodniej i łatwiej się korzystało z samochodu.
Pozdrawiam,
Konrad

Jest: Chevrolet Epica 2.0D VCDi 150KM 320NM 2007r. -> CT 180KM 370NM
Było: Daewoo Nubira II 2.0 D-TEC 133KM 184NM 2000r. + LPG AEB KING 4
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Epica Elektryka / Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości